Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 03. 2014. 16:35 >> 16:35

EKSPERTI EK U CG

Značajan napredak za godinu dana

U Podgorici je održan uvodni sastanak ekspertske misije EK za oblast efikasnosti pravosuđa, prevencije korupcije, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i predstavnika crnogorskih institucija zaduženih za ova pitanja.

Posjeta ekspertske misije, koja će boraviti u Crnoj Gori od 17-21. marta,  dio je novog pristupa u pregovorima s EU i predstavlja redovni mehanizam kojim EK procjenjuje stanje u pravosuđu i temeljnim pravima, odnosno u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

Ekspertsku misiju čine četiri eksperata EK iz Italije, Rumunije i Španije.

Kako saopštavaju iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da će eksperti EK, tokom boravka u Podgorici održati 73 sastanka s predstavnicima preko 30 institucija. Eksperti će posjetiti brojna ministarstva i uprave, sudove, tužilaštva, područne jedinice Uprave policije i ostale institucije zadužene za sprovođenje zakona u ovim oblastima.

„Sastanci će omogućiti direktnu razmjenu informacija predstavnika crnogorskih institucija s ekspertima država članica o konkretnim pitanjima iz ovih oblasti“, navodi se u saopštenju.

Iz MVPEI-ja navode da je posjeta ekspertske misije prilika da crnogorske institucije pokažu EK i državama članicama napredak u ovim oblastima, kako kroz usklađivanje domaćih propisa s pravnom tekovinom EU, tako i u dijelu njihovog sprovođenja.

„Razmjena mišljenja i preporuke eksperata država članica poslužiće crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava“, navodi se u saopštenju.

Informacije koje će ekspertska misija prikupiti tokom ove posjete služiće kao jedan od izvora za izradu izvještaja Evropske komisije o napretku koji se objavljuje u oktobru.

„Od prethodnog dolaska misije, 22-26. aprila 2013, Crna Gora je ostvarila značajan napredak.  Usvojeni su akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje, usvojene Pregovaračke pozicije i otvoreni pregovori u pet poglavlja, usvojeni Amandmani na Ustav, kao i podustavni  i drugi značajni zakoni. Navedeni period je obilježilo kontinuirano jačanje administrativnih kapaciteta uz adekvatan bilans ostvarenih rezultata“, ocjenjuju iz Ministarstva.

Nakon ove ekspertske posjete, Crnu Goru u periodu 7-11. aprila očekuju još dvije misije koje će se odnositi na oblast temeljnih prava. Ove misije činiće eksperti iz Danske i Njemačke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније