Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

17. 03. 2014. 13:25 >> 20:33
13

CDU MANIFEST

NATO i EU od suštinskog značaja

Orijentacija prema atlantskoj zajednici i evropskim integracijama od suštinskog su značaja za dugoročnu crnogorsku političku i ekonomsku stabilnost, smatraju u Crnogorskoj demokratskoj uniji (CDU).

 


Bivši ministar vanjskih poslova i ambasador Crne Gore u Vašingtonu i kandidat za predsjednika CDU, Miodrag Vlahović, najavio je ranije da će stranka biti osnovana 22. maja, da će biti crnogorska građanska partija političkog centra i da će se zalagati za ulazak u NATO i Evropsku uniju (EU).

U Manifestu koji je danas objavljen navodi se da obnovljena državna nezavisnost obavezuje sve koji žele da učestvuju i pomognu u demokratskom razvoju Crne Gore.

„Crnoj Gori je potrebna politika koja će unaprijediti i osnažiti njene građanske i demokratske institucije i koja ce obnoviti i sačuvati njene nacionalne i kulturne vrijednosti. Potrebna nam je i nova kulturna i nacionalna politika“, kaže se u Manifestu.

Za bolje odnose sa susjedima

Navodi se da obnovljena nezavisnost iziskuje potrebu i obavezu razvijanja svijesti o građanskoj lojalnosti i pripadništvu Crnoj Gori.

U CDU smatraju da nove generacije treba da poznaju crnogorsku istoriju, kako bi bile spremne da bolje razumiju svoju zemlju i njene istinske potrebe i interese.

„Treba nam politika koja će sačuvati i unapređivati dobre odnose Crne Gore sa svim susjednim zemljama i učiniti konkretne i djelotovrne korake prema atlanskom savezništvu i prema EU“, kaže se u Manifestu.

Crnoj Gori su, kako se navodi, potrebni ljudi koje će nastaviti njen demokratski preobražaj i očuvati njenu slobodarsku tradiciju i istorijski potvrđene vrijednosti zajednice slobodnih i ravnopravnih naroda i građana.

„Svjesni teškoća i izazova sa kojima je suočeno crnogorsko društvo, mi prepoznajemo potrebu i interes da se okupe sve snage, grupe i pojedinci, koji baštine građanske i demokratske vrijednosti, koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju domovinu i koji obnovu njenih kulturnih, ekonomskih i političkih potencijala razumiju kao svoju najvažniju obavezu“, naveli su iz CDU.

Oni su pozvali na dijalog i ujedinjenje svih kojima interes Crne Gore nadilazi sve druge interese i motive.

„Nema dobrog razloga, niti opravdanja, da djelujemo u rascjepkanim grupicama i usitnjenim partijama. Nizovi izbornih neuspjeha i politička marginalizacija obesmišljavaju nastavak takvog politikanstva. Treba se što prije vratiti iz te slijepe ulice crnogorske politike. Na to nas obavezuje i sjećanje na sve crnogorske pojedinačne i kolektivne otpore bezumlju rata i zločina na prostorima bivše Jugoslavije, naše nepristajanje na potiranje crnogorske državnosti i crnogorske nacionalne samobitnosti“, kaže se u Manifestu.

Revanšizam im nije ideologija

Iz CDU su poručili da ne žele da učestvuju u politici destrukcije i rušenja, i da ponavljanje "anti-birokratskih" i sličnih kvazi-revolucija nije njihov izbor.

„Ne zanimaju nas gorljivi pozivi na obračune. Revanšizam nije naša ideologija. Naša politička opredjeljenja i motivacije podrazumijevaju ozbiljniji i duži napor. Saradnjom i savezništvima želimo da marginalizujemo tragičnu logiku apsolutnih pobjednika i onih koji dovijeka treba da se osjećaju poraženima“, pojasnili su iz CDU.

Prema njihovim riječima, njihov izbor podrazumijeva političku i socijalnu odgovornost i zahtijeva istrajnost i ozbiljnost.

„Želimo da poboljšamo crnogorsku politiku, ne ugrožavajući, pritom, nezavisnost, državni i nacionalni integritet Crne Gore. Potrebne su nam promjene koje će osnažiti, a ne oslabiti Crnu Goru“, kaže se u Manifestu.

Iz CDU su poručili da svaki uspjeh Crne Gore smatraju svojim. „Rezultat je važan, a ne samo to ko ga je ostvario. Surevnjivost i sujeta nijesu dobri saveznici u politici“.

Zbog svega toga, kako su naverli, sebe definišu crnogorskim demokratama, svoju partiju, koja će biti stranka političkog centra liberalno-demokratske orijentacije, zvaće Crnogorska demokratska unija, a njen simbol će biti brijest i maslina.

„Brijest iz istiomene poeme Mirka Banjevića i maslina iz pjesme Radovana Zogovića 'Instrukcija maslini'. Brijest kralja Nikole, plemenito drvo crnogorskog Kontinenta, i maslina našeg Primorja. Pravda i pravičnost, mir i razumijevanje, rast i blagostanje, ali i poruka o slobodi, o vječnosti i neuništivosti naše jedine Crne Gore“, pojasnili su iz CDU.

Iz te partije su poručili da će se zalagati za društvo jednakih šansi, tolerancije i solidarnosti.

„Očuvanje građanskog i multikuturnog društva je najbolja platforma za unaprjeđenje prava svih nacionalnih i konfesionalnih zajednica, njihovih legitimnih interesa i potreba. Svi smo u Crnoj Gori zajedno i svi smo jednaki - kao svoji na svome“, kaže se u Manifestu.

Iz CDU su naglasili da su netolerancija i ksenofobija njihovi neprijatelji. „Mi ćemo biti iskreni zaštitnici svih manjina, jer se demokratski karakter i kapaciteti jednog društva prepoznaju po odnosu prema marginalizovanim grupama“.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније