Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojan Terzić, TVCG ]

30. 06. 2023. 19:36 >> 07:15
5

ČEKAJU SE KONAČNI REZULTATI

Ako SDP uđe u parlament, po mandat gube PES i DPS

Kada će biti ponovljeno glasanje na jednom biračkom mjestu na Cetinju, moglo bi biti poznato već sjutra. Ukoliko SDP uđe u parlament, otvorila bi se priča o novoj postizbornoj kombinatorici, i to nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, čiji datum se, kako sada stvari stoje, ne zna ni okvirno.

Državna izborna komisija rješenjem je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji, u skladu s odlukom Ustavnog suda, ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu. O tome će na Cetinju biti riječi već sjutra.

„Kada izborna komisija donese odluku, rok za održavanje izbora je sedam dana“, kaže Nikola Mugoša iz DIK-a.

Biračko mjesto na kojem se ponavlja glasanje ima 672 birača. Pred SDP-om koji se boriza parlamentarni status nije jednostavan zadatak, kažu naši sagovornici.

„Na prošlim izborima oni su osvojili nešto više od 100 glasova, što znači da će ovoga puta morati imatinešto preko 400 glasova, da li će u tome uspjeti vidjećemo, nije nemoguće, nije neizvodljivo", ocjenjuje Ana Nenezić iz CEMI-ja.

„To s druge strane dovodi do gubitka mandata najjačih to su PES i DPS, a jača i njihov motiv i koalicionikapacitet ali sjedne strane i ucjenjivački kapacitet budući da mogu biti značajan partner za formiranje buduće vlade“, dodaje Nikoleta Đukanović, politička analitičarka.

U svakom slučaju, otvorio bi se prostor i za novu kombinatoriku u vezi s formiranjem buduće vlade, dok bi neke druge opcije koje su se u prethodnom periodu mogle čuti, poput one da bi buduću vlast mogli formirati samo Evropa sad, Demokrate i manjine, pale u vodu.

„Bilo koja kalkulacija koja se stavi na papir čak i za 41, a ne više je jako komplikovana sa aspekta dali zaista imate dovoljno reformskih snaga koji će tu vladu definisati i defaktonapraviti proevropskom... Mi imamo sužen broj političkih partija koje su unutarsebe demokratske i koje se zaista istinski zalažu za demokratske procese.“, kaže Đukanović.

Ni to što još namamo naznaka ko bi mogao u buduću Vladu ne čudi Nenezićevu.

„Mislim da je to jedinaprincipijelna stvar koju možete uraditi u ovom trenutku, prvo zato što ne znamoko će biti mandatar, drugo mi nemamo proglašene rezultate iako manje-više znamou kom pravcu će to ići.... I onda kada imate takvu postavku stvari nisamsigurna kako možete otvoriti pregovore ako nemate dvije komponente koje suključne a nisu poznate“, ocjenjuje Nenezić. 

Ono što jeste poznato je da je u ovom trenutku teško predvidjeti kada bi se mogliproglasiti konačni rezultati izbora.

„Skoro je nemogućelicitirati sa samim datumom budući da to ne zavisi od državne izborne komisijeveć je to predmet više okolnosti na koji utiču kako podnosioci prigovora,organi za sprovođenje izbora i u konačnom ustavni su", kazao je Nikola Mugoša za TVCG. 

Zbog svega naši sagovornici vjeruju da je pred nama zanimljivo političko ljeto.

„Mislim da će jako punovremena proći i do vlade, a kamoli i do nekih dugoročnih obećanja onih koji vladu sastavljaju“, poručuje Đukanović. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније