Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 03. 2014. 15:23 >> 15:28
1

RADE BOJOVIĆ

Pravedna neće moći sama na izbore

Pravedna Crna Gora, zbog nedostatka novca, neće moći samostalno da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima, saopštio je predsjednik Izvršnog odbora te partije, Rade Bojović, navodeći da još nijesu pregovarali ni sa jednim političkim subjektom o zajedničkom nastupu.

On je kazao da je Pravedna bila raspoložena da, kao građanska lista, samostalno učestvuje na izborima u Podgorici i time, kako je naveo, ponudi alternativu političkim partijama.



 

"Međutim, izborno iskustvo pokazuje da je aktivna politička javnost u velikoj mjeri partitokratizovana, potkupljiva i nekritički sabijena u stranačke feude", rekao je Bojović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, partije su crnogorsku politiku iskomercijalizovale i pretvorile u, kako je kazao, obmanjivačko i paradno nadmetanje, "prevashodno motivisano ličnim i stranačkim računicama i interesima crnogorskog guslarskog kapitalizma".

"Samim tim, da biste postigli značajniji izborni rezultat nije dovoljno da ponudite reformatorske i ljekovite političke i društvene ideje i posvećene kandidate, već su za kampanju potrebni i značajni materijalni resursi, koje mi za sada nemamo", kazao je Bojović.

To je i razlog, kako je objasnio, zašto Pravedna neće moći samostalno da učestvuje na predstojećim izborima.

Bojović je rekao da u Pravednoj nijesu ni skim od političkih subjekata pregovarali u vezi zajedničkog izbornog nastupa.

"Pritom, imajući u vidu naša politička razmišljanja, male su šanse da je za bilo koga prihvatljivo naše izborno partnerstvo. Kada ovo kažem onda, prije svega, mislim na odlučnu izbornu politiku koja bi za cilj imala smjenu Demokratske partije socijalista i podsticanje procesa korjenitih društvenih reformi", naveo je Bojović.

Upitan kako vidi šanse koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore na lokalnim izborima u Podgorici, Bojović je kazao da ta koalicija može biti politički značajna samo ako se jasno formuliše kao reformatorski opozicioni savez koji želi da smijeni DPS.

"Međutim, ukoliko će politika ove koalicije biti zasnovana na dnevnom kalkulisanju i nejasnim postizbornim ciljevima onda ne vidim njen širi smisao", smatra Bojović.

On je rekao da nije pristalica skrivene i kolebljive politike, pa samim tim i, kako je naveo, prve koalicione izjave po kojima se nedvosmisleni postizborni stavovi smatraju preranim ili suvišnim "više vidim kao okašnjelu i konfuznu političku taktiku".

"Uostalom, tvorci koalicije mogu da se ugledaju i na DPS koji se već sada ne libi da u duhu svog plastelinskog državotvorstva najavi savezništvo sa ostacima klerikalno-velikosrpskih političkih grupa", kazao je Bojović.

Kako je ocijenio, šanse te koalicije znatno će zavisiti od jasno formulisane opozicione politike - koje, kako je naveo, još nema, sistemsko-reformatorskog programa- koji se čeka.

"Pa i od odlučne nestranačke ličnosti koja bi trebala da vodi nepotkupljivu i snažnu opozicionu kampanju - koju će teško pronaći".

Komentarišući nedavno neusvajanje zakona o izboru odbornika i poslanika, Bojović je rekao da taj akt ne treba usvojiti dok god sadrži rješenja koja favorizuju partijske liste i simbolišu, kako je naveo, otpor građanskoj demokratiji, "što je inače zajednički interes najvećeg dijela političke klase".

"Drugo, DPS neće podržati ni jedan zakon koji dovodi u pitanje njihov nedemokratski monopol i kod njih pobuđuje strah od izbornog rezultata. Sve ostalo su providni politički izgovori", rekao Bojović.

Na pitanje kakav je njegov stav povodom predloga Bošnjačke stranke o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou, Bojović je podsjetio da je afirmativna akcija i na državnom i na lokalnom nivou zagarantovana Ustavom.

"Ipak, ostaje otvoreno pitanje definisanja izborne mjere i načina sprovođenja ovog nespornog političkog instituta", zaključio je Bojović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније