Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 03. 2014. 14:13   >>  23:11 5

LEKIĆ O FRONTU

'Dovoljno jaki da sami istrajemo u bojkotu'

Demokratski front dovoljno je jak da se ne pokoleba i ostane u bojkotu parlamenta, iako mu se ostale opozicione partije ne priključe, poručio je lider Fronta Miodrga Lekić, navodeći da su iscrpljene druge mogućnosti u borbi za pravedno izborno zakonodavstvo.

On je danas, na tribini političke grupacije koju predvodi Milan Knežević, na temu aktuelne političke situacije u državi, rekao da bi pritisak na vlast bio jači kada bi se i druge opozicione partije pridružile bojkotu parlamenta.

Lekić je kazao da ne upućuje kritiku, ali da su u Frontu iznenađeni, kako je rekao, neočekivanim odnosom da se ne formira širi savez koji bi napravio demokratski pritisak na Demokraratsku partiju socijalista. "Mi se svi izlažemo sudu javnosti, i neka ona ocijeni to različito poimanje demokartije i djelovanja".

»Ostanemo li sami, dovoljno smo jaki i sigurno se nećemo pokolebati u pravcu bojkota. Ne radi bojkota, ne radi radikalizma, nego su iscrpljene sve mogućnosti. Devet mjeseci se radilo na izbornom zakonu, na koji smo mi imali samo jedan amandman, koji se odnosi na rok«, kazao je on, dodajući da taj zakon ne favorizuje opoziciju.

Lekić je podsjetio da u Frontu nakon predsjedničkih izbora imaju dva cilja, da se procesuira afera Snimak i da se usvoji novo izborno zakonodavstvo, podsjećajući da su se zbog toga nakon prvog bojkota i vratili u parlament.

On je rekao da su u Frontu sigurni da Evropska unija neće učestvovati u divljoj izgradnji političkog sistema, navodeći da, sa druge strane, vlast ne želi nove zakone koji bi stvorili fer uslove i povećali kontrole u izbornom procesu.

»Oni hoće poker sa falš kartama, ali mi u tome nećemo učestvovati«, poručio je Lekić.

Prema njegovim riječima, farsa je da je problem u afirmativnoj akciji, navodeći da Front neće upasti u zamku prepravljanja zakona koji su već usvojeni.

Lekić je kazao da se lice jedne države ogleda u njenom odnosu prema manjinama, i dodao da Demokratski front želi da se nađe mjera u pravima manjinskih naroda, ali da se izbjegnu krajnosti i da to bude osmišljeno na »normalan i racionalan način«.



Knežević je kazao da je Front pobijedio i na posljednjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima u većini crnogorskih gradova, i to u neravnopravnim uslovima, navodeći da im to daje za pravo da vjeruju da će ponoviti i unaprijediti rezultat na lokalnim izborima.

»A to će voditi u prijevremene parlamentarne izbore, što Đukanović nikako, ni najavljenom prekompozicijom, neće moći da zaustavi«, rekao je on.

Knežević je kazao da DPS-u Podgorici nema ni stvarnu ni projektovanu većinu.

»Pozivam odlazećeg gradonačelnika Miomira Mugošu da kad objavljuje rezultate o raspoloženju građana Podgorice, za promjenu jednim saopšti istinu- da će Glavni grad na proljeće biti oslobođen i to pod barjakom Demokratskog fronta«, poručio je on.

Knežević je ponovio da će Front ostati u bojkotu parlamenta dok DPS ne podrži izborni zakon, i da se tek nakon toga može govoriti o afirmativnoj akciji.

On je pozvao Socijalističku narodnu partiju i Pozitivnu Crnu Goru da podrže Front u totalnom bojkotu, »jer je simuliranje parlamentarnog života, ustvari njegovo odumiranje«.

»Podsjećam ih da je donošenje seta izbornih zakona bio naš zajednički cilj na protestu u aprilu nakon pokradenih predsjedničkih izbora. Podsjećam i da je Lekić bio zajednički kandidat opozicije i da smo zbog građana koji su ga podržali dužni da branimo njihovu izbornu volju«, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, posljednji trik premijera Mila Đukanovića je poziv srpskim i građansko-srpskim partijama da uđu u vladu.

»Sa njim nema nikakve saradnje. Najviše što mu možemo ponuditi jeste da bude svjedok saradnik u procesu protiv samog sebe i grupice ljudi koji su dokapitalizovali ovu državu. Svaki drugi vid razgovora i koalicija, sa njim od strane nekih drugih opozcionih partija, koje trče da budu janjičari DPS-a, doživljavam kao brutalni čin veleizdaje«, rekao je Knežević.

On je dodao da se članovi njegove grupacije nisu odvojili i razišli od SNP-a, već od njegovog rukovodstva, i da su članovi i simpatizeri SNP-a uz njegovu organizaciju i Front.

 

 

Član predsjedništva Fronta Predrag Bulatović, rekao je da put uništenja Crne Gore trasira DPS, a da Front trasira put promjena. »Nema srednjeg puta, onaj ko želi između, zagovara nešto sasvim treće«.

Bulatović je ocijenio da je Crna Gora u velikoj političkoj krizi i pozvao sve one koji kažu da su protiv DPS-a da podrže Front.

On je ukazao da problem nije nastao zbog afirmativne akcije, već da je glavni problem rok za primjenu elektronske identifikacije birača, za koji je DPS predlagao da bude 2015.godina a DF 1.oktobra ove«kako bi na prevaru raspisali još jedne izbore po starom sistemu«.

Bulatović je kazao da DF trenutno u Podgorici ima podršku 35 odsto birača.

Član predsjedništva Fronta, Nebojša Medojević poručio je da na podgoričkim izborima narod ne smije ćutati.



 

»Ima kod nas ono - da Crnogorci ne ljube lance, ali su često znali da poljube ruku korumpiranom gospodaru, i zato je najviše to platio u istoriji posljednjih 25 godina. Mi na izborima u Podgorici moramo biti istrajni, hrabri i sprati ljagu sa naše države«, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Front je dobio borbeno ime da bi se suprostavio DPS-u »i poručili im da mi s njima nikada nećemo praviti koalicije, da nam nisu prijatelji, da su oni zlo, koje treba otjerati iz države«.

»Svi moramo da zbijemo redove i budemo u prvim borbenim linijama, a kada ste tu, onda morate da primite i neki metak, napad i sramne uvrede režimskih medija«, kazao je Medojević.



 

Član predsjedništva Fronta, Andrija Mandić, kazao je da se izdržljivo i hrabro može pobijediti DPS, »iako oni kradu«.

On je krekao da su izbori u Podgorici »izbori svih izbora«, navodeći da se opozicija mora držati hrabro i zajedno.

Mandić je dodao da su već krenule ponude režima, navodeći da je takav poziv dobila i Nova srpska demokratija, »ali je dobio odgovor kakv je zaslužio«.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније