Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 02. 2014. 13:40 >> 18:32
14

LUKŠIĆ U PRIŠTINI

Ambasada Kosova tokom godine

Odnosi Kosova i Crne Gore su dosta dobri, ali se mogu i produbiti, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Kosova Jakupa Krasnićija i delegacije Crne Gore, koju predvodi ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Najavljeno je i da će Kosovo, ambasadu u Crnoj Gori otvoriti ove godine.

 

 

Izražavajući zadovoljstvo posjetom crnogorske delegacije Prištini, Krasnići je istakao da su odnosi dvije zemlje dosta dobri, ali da postoji mogućnost da se ti odnosi još unaprijede, navedeno je u saopštenju Skupštine Kosova.

Predsednik Skupštine je ocijenio i da postoji spremnost za saradnjom Kosova i Crne Gore, kako u duhu dobrosusjedskih odnosa, tako i zbog činjenice da "u našim zemljama žive crnogorska i albanska zajednica".

Osvrćući se na prošlost dvije zemlje, Krasnići je naglasio da uvijek treba “reflektovati ono što nas je spajalo i kroz istoriju, ali i danas, zalažući se za dobre odnose i bolju budućnost ne samo dvije zemlje, već i cijelog regiona” i  s tog aspekta manjinske zajednice nikada se ne posmatraju kao smetnja, već kao mogućnost saradnje.

U vezi sa priznavanjem crnogorske zajednice kroz Ustav Kosova, što je u razgovoru pokrenuo ministar Lukšić, Krasnići je kazao da će to pitanje biti riješeno kroz ustavne promjene. Istovremeno, Lukšić je kazao da je crnogorsko društvo spremno da realizuje prava albanske zajednice u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić se prije podne sastao i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Lukšić je sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem, potpisao Memorandum o saradnji dvije zemlje u procesu evrointegracija. 

Ambasada Kosova, tokom godine

Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, najbolji su primjer konstruktivnih, susjedskih i dobrih bilateralnih odnosa, ocijenila su dva ministra u Prištini.

Ministri su najavili otvaranje ambasade Kosova u Podgorici tokom ove godine, te skoro potpisivanje sporazuma o demarkaciji granice, kao i niza pratećih sporazuma koji bi, kako je saopšteno, mogli biti finalizovani u drugoj polovini 2014.

Ministri su ocijenili i da odlične odnose, u narednom periodu, treba pretočiti u konkretne aktivnosti i projekte od interesa za kvalitet života građana dvije države, prije svega, kroz finalizaciju jednog broja bilateralnih sporazuma, ulaganjem u infrastrukturu i projekte usmjerene na jačanje ekonomske saradnje.

Ministar Hodžaj je ponovio da se kosovska Vlada zalaže za punu integraciju, zaštitu i promociju prava svih manjinskih zajednica na Kosovu, te potvrdio spremnost da se pozitivno riješi pitanje ustavnog priznanja crnogorske manjine u najskorije vrijeme, ocjenjujući da će posebno podržati zapošljavanje pripadnika crnogorske zajednice u javnim institucijama i preduzećima, što će biti značajan podsticaj njihovoj trajnoj, socijalnoj i ekonomskoj integraciji u kosovsko društvo. 

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova u oktobru 2008. godine, ali do sada nijesu razmijenjeni ambasadori. Crna Gora trenutno ima stalnog otpravnika poslova na Kosovu, a da bi se unaprijedio na nivo ambasadora Podgorica je kao uslov navela priznanje crnogorske zajednice u kosovskom ustavu. 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније