Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2014. 14:14   >>  17:22 4

SUSRET PREDSJEDNIKA

Bugarska advokat CG na putu u EU i NATO

Crna Gora i Bugarska imaju odlične odnose u brojnim oblastima koje još treba unaprijeđivati na ekonomskom planu i planu integracija, konstatovali su nakon razgovora predsjednici dvije države Filip Vujanović i Rozen Plevneliev. Plevneliev je poručio da će ta zemlja biti advokat Crnoj Gori na putu ka Alijansi i Evropskoj Uniji što će donijeti brži ekonomski razvoj i bolji kvalitet života kako našoj zemlji tako i čitavom regionu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je nakon razgovora sa bugarskim kolegom u njegovoj rezidenciji na Cetinju da odnosi dvije zemlje u narednom periodu treba da se baziraju na jačanju ekonomske saradnje.

„Razgovarali smo o potrebi avio linije između Sofije i Crne Gore ,o potrebi pomorskih linija između crnomorskih luka Varne i Burgasa i Bara,o potrebi da se poveća nivo spoljne trgovine koji je nizak i da se motivišu ljudi iz Crne Gore i Bugarske da se turistički posjećuju i da se međusobno ulaže“, naglašava Vujanović.

Njegov bugarski kolega Rosen Plevneliev smatra da postoji mogućnost za brojne zajedničke projekete kao što je poboljšanje putne infrastrukture i energetskog povezivanja ,ali i otvaranje joint venture firmi.

„Ohrabrićemo bugarske firme da uđu u tržište jedne nama prijateljske i prosperitetne zemlje, kao što je Crna Gora da investiraju i da uveličaju svoje prisusutvo u cijelom regionu“, kazao je Plevneliev koji je snažno podržava našu zemlju na evropskom i evroatlanskom putu jer će,smatra članstvo i Nato-u i Evropskoj Uniji osnažiti našu zemlju i poboljšati kvalitet života svih građana.

„Bugarska će biti advokat Crnoj Gori i radiće na vašem brzom integrisanju u evropsku zajednicu“, istakao je bugarski predsjednik koji je podsjetio da je ta zemlja 2002. kada je bila na pragu članstava u NATO savezu imala dug koji je iznosio 100 % bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika da bi nakon deset godina taj procenat bio smanjen na 16%.

„Zahvaljujući stranim investicijama i tome što smo garantovali sigurnost investirorima preko članstva u Nato-u dobili smo ove makoroekonsomske pokazatelje i više novca za plate, penzije, zdravstvo, obrazovanje i druge oblasti. Siguran sam da je bilo drugačije i da nijesmo mogli garantovati bezbjednost investorima da bi bilo drugačije“, poručuje Plevneliev.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocjenjuje da je Bugarska primjer svega dobrog što donosi članstvo u Alijansi.

„Bugarska je sigurnija i ekonomski privlačnija i jednako će to biti i sa Crnom Gorom. Naš se ekonomski ambijent povećava, investicije se lakše plasiraju i dobijaju veće garancije, a kreditni rejting postaje kvalitetniji“, ukazuje Vujanović.

Predsjednik Vujanović i predsjednik Plevneliev će danas boraviti u Kotoru, gdje će obići Katedralu Sv. Tripuna i Pomorski muzej i imati radni ručak sa predsjednikom i predstavnicima Privredne komore Crne Gore. Predsjednik Plevneliev imaće sastanke i sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније