Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2014. 13:46   >>  13:48

IZBORNI ZAKON

SNS: Srbi bez manjinskih prava

Srpski nacionalni savjet će odmah poslije donošenja Zakona o izboru odbornika i poslanika podnijeti inicijativu nadležnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti i zatražiti od predsjednika države Crne Gore Filipa Vujanovića da zbog diskriminacije Srba u Crnoj Gori ne proglasi taj zakon, saopšteno je iz SNS-a.

Srpski nacionalni savjet smatra da je svima jasno da je  Predlog zakona o izboru odborinika i poslanika protivustavan i na štetu srpskog naroda u Crnoj Gori.

Iz SNS-a kažu da je njegovim normama Srbima onemogućeno da ostvare čak i ustavom zagarantovana prava koje im je pružao , kako su kazali, diskriminatorski Ustav donesen nakon izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom.

„Postavljamo pitanje srpskim poslanicima u Skupštini Crne Gore i tzv. ustavobraniteljima, koji to status Srbi u Crnoj Gori imaju. Konstitutivnost je obezbijeđena isključivo za Crnogorce, koji imaju institucije koje se budžetski finansiraju, kao na primjer Crnogorski univerzitet, Crnogorsko narodno pozorište, crnogorsku radio-televiziju, Maticu crnogorsku, Crnogorski pen centar, Udruženje crnogorskih književnika, Udruženje crnogorskih novinara, crnogorska štampana i elektronska glasila i još mnogo drugih institucija, koja dominantno afirmišu crnogorski nacionalni identitet“, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Donošenjem zakona, kako smatraju, jedino je Srbima onemogućeno korišćenje i manjinskih prava, iako sa drugim nacionalnim zajednicama u Ustavu Crne Gore imaju potpuno identičan tretman.

„Kako treća kategorija ne postoji, postavlja se pitanje da li su srpski opozicionari postigli sa Vladom politički dogovor o nekom posebnom statusu, kao što je to bio slučaj sa nazivom i programom za srpski jezik u Zakonu o opštem obrazovanju. Srpski nacionalni savjet će odmah poslije donošenja neprincipijelno kompromisnog i neustavnog Zakona o izboru odbornika i poslanika podnijeti inicijativu nadležnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti i zatražiti od predsjednika države Crne Gore Filipa Vujanovića da zbog diskriminacije Srba u Crnoj Gori ne proglasi ovaj zakon“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta se navodi očekuju da politički predstavnici Srba uslove donošenje pomenutog zakona izmjenama Ustava i preciznim definisanjem statusa srpskog naroda u njemu.

„Srpski nacionalni savjet biće im od ruke da se u svom političkom djelovanju izbore za davno stečeni status konstitutivnosti srpskog naroda u Crnoj Gori, što bi značilo da je Srpski savjet završio svoju misiju i da prestaju razlozi za njegovo postojanje. U protivnom, pred srpski narod u Crnoj Gori treba izaći sa istinom o njegovom položaju, perspektivi i sve većem pritisku koji ga nesumnjivo vodi u asimilaciju, što je isključiva odgovornost tzv. političih predstavnika Srba“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније