Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2014. 14:09 >> 14:32
5

INICIJATIVA O NEPOVJERENJU

DPS: Lov u mutnom pred izbore

I dok poslanik DPS-a Miodrag Vuković smatra da nema nijednog valjanog razloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore, njegov koalicioni partner iz SDP-a Džavid Šabović lično bi „visoko podigao ruku“ za smjenu aktuelne vlade.

 

Komentarišući najavljenu inicijativu SNP-a o nepovjerenju Vladi Crne Gore, za šta će stranka Srđana Milića tražiti podršku ostalih klubova poslanika, Vuković u izjavi za Portal RTCG navodi kako je to pokušaj zaustavljanja evrointegracija države i njenog prijema u NATO savez.

Iako u DPS-u imaju jasan stav da o toj inicijativi nema razloga raspravljati, u SDP-u, po riječima Šabovića, o tome nijesu uspjeli da razgovaraju, jer se sve izdešavalo previše brzo. No ako bi, kako je rekao, svih osam poslanika SDP-a ličilo na njega, ne bi bilo sumnje da će SDP podržati inicijativu SNP-a.

„Ne mogu reći stav SDP-a, jer zaista je riječ o pitanju koje se desilo brzo, odjednom i o kojem nijesmo imali vremena da razmislimo“, rekao je Šabović za Portal RTCG, navodeći da bi poslanici SDP-a, kad bi ličili na njega, toliko visoko podigli ruku za smjenu Vlade da bi mogli skinuti zvijezde s neba.

On je uvjeren da Vladu, ako premijer nastavi s junačenjem, ne sleduje ništa drugo do smjene u parlamentu.

„Parlament bira vladu, a ne vlada parlament, kako bi on to možda htio. I onda formirati novu tehničku vladu. I ako treba čak niko od aktuelnih da ne bude u njoj, no sve potpuno nezavisni da budu. I da pokušaju novim izbornim zakoniima da obezbijede demokratske izbore, pa ko dobije neka mu je srećno“, poručio je Šabović.

Vuković, sa druge strane, smatra da inicijativa SNP-a sa pravnog gledišta nije sporna, jer je glasanje o povjerenju izvršnoj vlasti predviđeno i Ustavom i zakonom. On je podsjetio da inicijativu SNP-a mora podržati 27 poslanika da bi parlament odlučivao o povjerenju Vladi.

„Nema nikakvog razloga za glasanje o povjerenju, jer smo u godini kada pravimo snažne iskorake u razvoju demokratije. Sa EU pregovaramo u najbitnijim poglavljima a otvorićemo još neka, a stalno stižu i povoljne ocjene iz Evrope o radu državnih organa“, kazao je Vuković.

On smatra da, ako se inicijativa politički tumači, ona nema uporišta u činjenicama, jer, kaže Vuković, opozicija pravi „gužvu“ da bi se destabilizovala situacija u zemlji.

„To je politikanski zahtjev, jer mnogi žele u opštoj galami i loveći u mutnom da postanu vlast. Da li se to misli bez izbora ili sa njima, to je sve dio demokratskog života, ali u inicijativi SNP-a, nema nikakvih objektivnih razloga da je parlament prihvati i da dođe do radikalnog zaokreta“, poručuju iz DPS-a.

Vuković je ocijenio da je SNP namjerno inicirala priču o povjerenju Vladi pred lokalne izbore, i pred Samit NATO-a, kada će Crna Gora možda dobiti poziv za članstvo.

„To je pokušaj zaustavljanja evrointegracija, i obesmišljavanje svih napora vlasti koji žele pokazati da je Crna Gora zrela za članstvo u NATO. SNP je protiv NATO-a, jer je taj savez polisa osiguranja nezavisne Crne Gore, protiv koje je i SNP i one snage koje će pristupiti njihovom zahtjevu“, kazao je on.

Inače, Kaluđerović je ocijenio da opozicija mora pokrenuti pitanje odgovornosti Vlade, da bi, kako je rekao, spriječila nadmudrivanje premijera Mila Đukanovića i predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića “kojim se javnosti prodaje međusobno zatezanje političkog konopca u vlasti".

I. Pejović - B. Višnjić

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније