Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2014. 08:21 >> 08:25

VANREDNA SJEDNICA

Poslanici danas o Izbornom zakonu

Poslanici crnogorskog parlamenta, na prvoj vanrednoj sjednici, danas će raspravljati o predloženom Zakonu o izboru odbornika i poslanika, o kojemu nije postignuta saglasnost na sjednicama Radne grupe, pa su poslanički klubovi najavili amandmane.

Razmatranje i usaglašavanje spornih pitanja, koja su obuhvaćena izmjenama ovog Zakona, poslije 34 sjednice Radne grupe, nastavio je Kolegijum predsjednika Skupštine.

Na sjednicama Kolegijuma analizirana su rješenja koja su, kao alternative, ponuđena u Nacrtu zakona koji je utvrdila Radna grupa.

Nakon što je utvrdio normativni dio, Kolegijum predsjednika Skupštine je postigao saglasnost i definisao prelazne i završne odredbe, a predstavnici poslničkih klubova su najavili amandmane koji će biti razmtrane na plenumu.

Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da će predsjednika Državne izborne komisije birati Skupština, većinom glasova ukupnog broja poslanika, na predlog Administartivnog odbora, nakon prethodno sprovedenog javnog konkursa.

Predviđeno je da DIK čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Parlamentarna opozicija u stalni sastav DIK-a moći će da predloži četiri člana od kojih će jedan biti sekretar Komisije, navodi Mina.

“Novo rješnje koje je sadržano u ovom predlogu odnosi se na mogućnost da se stalnom članu DIK koji se imenuje ispred političke partije, odnosno izborne liste za autentičnu zastupljenosti pripadnika manjinskog naroda iii manjinske nacionalne zajednice, imenuje zamjenik, ali iz reda nekog drugog manjinskog naroda”, kaže se u predloženom zakonu.

Novo rješenje predviđa da se za člana stalnog sastava DIK, na osnovu javnog konkursa, na predlog radnog tijela Skupštine nadležnog za izbor i imenovanje, bira jedan predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji je stručan za pitanja izbornog zakonodavstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније