Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 03. 2013. 12:38 >> 13:09
4

OKRUGLI STO

Fišer: Zapošljavati prema zaslugama

Ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer ocijenio je da bi strategija zapošljavanja u javnom sektoru na osnovu partijske pripadnosti unazadila Crnu Goru i dodao da se zapošljavanje ne smije koristiti kao politički mamac koji će privući glasače.


Zapošljavanje u javnom sektoru prema političkim preferencama, ne samo da bi bilo suprotno ciljevima održivosti, već bi, kako je rekao Fišer, podrivala napore Crne Gore da unaprijedi svoje rukovođenje. Ambasador Njemačke je, učestvujući na okruglom stolu „Uticaj reforme javne uprave na borbu protiv korupcije i proces evropskih integracija“, poručio da je neophodno uspostaviti sistem zapošljavanja zasnovan na zaslugama.

Fišer je rekao da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala zahtijeva unaprjeđene rezultate, i dodao da je  primjećen mali pomak tokom prthodnih šest mjeseci.

„Održivost reformi se tiče poglavlja 23 i 24 i to će biti bitna mjerila u određivanju napretka tokom pregovora. Cilj je da pregovori počnu prije kraja ove godine“, naveo je Fišer.

Direktor nedjeljnika Monitor  Milka Tadić Mijović, smatra da je reforma javne uprave jedan od ključnih prioriteta Crne Gore i uslova za učlanjenje u Evropsku uniju.

„Da je Crna Gora daleko od profesionalne i odgovorne uprave, uprkos reformama u zakonodavstvu govori i to što se kadrovi ne biraju na osnovu znanja i na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma“, kazala je Tadić Mijović.

Crna Gora, smatra ona, može napredovati jedino ako koristi sve svoje resurse na pravi način.

„Drugačiji pristup ne dovodi u pitanje samo našu evropsku perspektivu već održivost Crne Gore, kao sistema“, poručila je Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, Crna Gora mora da pređe iz partitokratije u funkcionalnu demokratiju  u kojoj će, kako je kazala, profesionalna javna uprava biti profesionalna stvar, a politička pripadnost lično pitanje.

Predstavnik Ministarstva pravde, Svetlana Rajković, smatra da su sve grane vlasti i akteri društva u potpunosti posvećeni da podrže reformske aktivnosti.
Prema njenim riječima, državni organi moraju preventivno da se osnaže kako bi na najmanji mogući nivo sveli rizik pojave korupcije u svakom od državnih organa. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније