Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 02. 2014. 13:15 >> 13:14

I OPROST DUGA

Ograničiti naknade pred izbore

Isplata jednokratnih socijalnih naknada i oprost duga za struju, vodu i kominalije trebalo bi ograničiti u izbornom periodu, kako bi se smanjio uticaj na birače da glasaju za političku opciju koja im omogućava te benefite.

 

To je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, koji su predložili opozicioni poslanici Azra Jasavić, Goran Danilović i Neven Gošović. Predloženo je da se ove povoljnosti ne mogu koristiti od raspisivanja do održavanja i mjesec nakon izbora.

Novim zakonom uveden je mehanizam kojim se oprost ove vrste dugova čini transparentnim, i da nadležno skupštinsko radno tijelo za antikorupciju provjerava na koji način se obaljaju te aktivnosti.

"Predviđeno je donošenje posebnog podzakonskog akta čime bi se obezbijedila zaštita prava na privatnost u skladu sa preporukama eksperata Evropske komsije (EK)", piše u obrazloženju predloženog zakona, prenijela je Mina.

U slučaju proglašenja vanrednog stanja, nijedna od propisanih zabrana ne bi se primjenjivala zbog specifične situacije.

"Ovo rješenje obezbjeđuje da Državna izborna komisija (DIK) dođe do svih relevatnih informacija koja se odnose na jednokratna davanja ili povoljnosti, i da ih Komisija učini transparentnijim ka krajnjim korisnicima – zainteresovanoj javnosti. Ova norma omogućava i aktivno uključivanje radnog tijela Skupštine za antikorupciju u praćenju jednokratnih davanja", navodi se u predloženom zakonu.

DIK-u se prvi put omogućava mehanizam adminitrativne istrage, ali uz vođenje računa o o mogućnostima zloupotrebe i vršenje pritiska na političke partije gdje se sa mišljenjem eksperata EK propisuje zaštita pred nadležnim sudom.

"Predloženim zakonom se omogućava DIK-u da pristupa podacima kako bi utvrdila kršenje ovog zakona, a propisana je i procedura za adminitrativno saslušanje od DIK-a, koji pokreće prekršajne postupke kada utvrdi da je zakon prekršen, ali i da prijavi krivična djela", ističe se u obrazloženju.

Zabranjeno je političkim partijama i drugim podnosiocima izbornih lista da primaju priloge od fizičkih i pravnih lica koja su pod istragom, protiv kojih se vodi sudski proces i koja su osuđena zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili organizovanog kriminala.

"U periodu od raspisivanja do održavanja i mjesec nakon izbora, zabranjeno je fizičkim i pravnim licima i predizetnicima da doniraju materijalne i druga sredstva državi ili jedinici lokalne samouprave, javnim preduzećima ili ustanovama, državnim fondovima ili privrednim društvima čiji je osnivač većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave", ističe se u zakonu.

Predlogom su, u skladu sa preporukama EK, pooštrene kazne, uz ograničenja propisana Zakonom o prkršajima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније