Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 02. 2014. 08:01 >> 08:06
3

NA BIRALIŠTA

Lokalni izbori 27. aprila?

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović trebalo bi da odredi datum održavanja lokalnih izbora na proljeće najkasnije do kraja februara.

 

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da predsjednik datum lokalnih izbora mora odrediti najkasnije 60 dana prije njihovog održavanja. 

Naime, prema odredbama izbornog zakona, nakon što Vujanović raspiše izbore lokalni parlamenti u 11 opština i dvije gradske opštine funkcionisaće do konstituisanja novih, i nije potrebno skraćenje mandata, pišu Vijesti.

Funkcioner SNP-a Neven Gošović smatra da bi Vujanović mogao zakazati izbore za posljednju nedjelju aprila, zbog zakonskog roka da se izbori održe najkasnije 15 dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata lokalnog parlamenta. Gošović pojašnjava da taj rok ističe 23. maja, iako nakon izbora 2010. godine lokalne skupštine nijesu konstituisane istovremeno.

“Realno bi bilo da Vujanović raspiše izbore posljednje nedjelje aprila. Pošto je 20. aprila Vaskrs, treba očekivati da se izbori raspišu za 27. aprila ili najkasnije za prvu nedjelje maja. Ipak, ne vjerujem da će se neko odlučiti da izbore zakaže za vrijeme poslije prvomajskih praznika, tako da je najrealniji termin posljednja nedjelja aprila”, kazao je Gošović.

Članom 13 Zakona o izboru odbornika i poslanika predsjednik države treba da raspiše lokalne izbore najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda, koji se računa od datuma prethodnih izbora.

U Izbornom zakonu se navodi da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proći manje od 60 niti više od 100 dana. To znači, smatra Gošović, da Vujanović mora donijeti odluku najkasnije do kraja narednog mjeseca.

Inače,krajem aprila trebalo bi da budu održani izbori u 11 opština i gradskim opštinama Tuzi i Golubovci. Izbori na proljeće biće održani u Podgorici, Bijelom Polju, Danilovgradu, Pljevljima, Plužinama, Plavu, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Šavniku i Rožajama. Prije četiri godine lokalni izbori održani su istovremeno u 14 opština, ali su u međuvremenu održani vanredni izbori u Andrijevici dok će se u Beranama glasati 9. marta.

Izmjenama zbornog zakona, o kojima će parlament raspravljati 10. februara, precizirano je da se izbori moraju održavati nedjeljom. 

Taj prijedlog dali su predstavnici opozicije u radnoj grupi za izgradnju povjerenja u izborni proces, navodeći da će se na taj način spriječiti onemogućavanje zaposlenim glasačima da izađu na birališta. Oni su tada kazali da je bilo slučajeva da poslodavci radnicima zabranjuju da napuste radno mjesto zbog glasanja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније