Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 02. 2013. 22:39 >> 22:33
1

DROBNIČ

Članstvo u EU nije kucanje na nebeska vrata

Evropska unija je komplikovan sistem pravila koji omogućava državama da stvore bolje uslove za ekonomski razvoj, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič. On je danas o procesu evropskih integracija, načinu funkcionisanja EU i njenih institucija, obavezama i prednostima članstva, govorio građanima Kotora, predstavnicima društvenog, političkog, privrednog i kulturnog života.

EU nije besplatni klub, a članstvo u Evropskoj uniji ne znači  kucanje na nebeska vrata, kazao je Drobnič.

Pregovori za članstvo nijesu počeli u Crnoj Gori krajem juna prošle godine, već je taj put započet ranije.

 

Na pitanje što će država i njeni građani dobiti članstvom Crne Gore u EU,  Drobnič je kazao da su neke stvari dosta komlikovane i za građane u početku nevidljive, ali ima dosta poglavlja koja će građani neposredno osjetiti, prenio je Skala radio.

To su zaštita životne okoline, i to je jedno od najtežih poglavlja za pregovore, i ono će obavezati Crnu Goru na prečišćavanje otpadnih voda.

Ono što direktno utiče na kvalitet života je zaštita zdravlja, to jest zaštita potrošača kako se na tržištu, kao posljednjih dana u Crnoj Gori, ne bi pojavljivali opasni proizvodi.

Ovo što se dešava sa mlijekom kod nas je posljedica rada kontrola, kazao je Drobnič. U ovoj oblasti Crna Gora moraće da ispuni standarde.

Takođe, rekao je, Crna Gora je turistička zemlja kojoj treba čista priroda i čiste vode, a uključivanje u EU primoraće Crnu Goru da ovom segmentu posveti posebnu pažnju.

“Koliko trenutno otpada ležu u Crnoj Gori, jer se ne prikuplja na pravi način, a smeće i turizam ne idu zajedno”, poručio je ambasador Drobnič.

Uslov za napredovanje u procesu pridruživanja je i vladavina prava i nezavisno sudstvo, kao novi kvalitet života  građana.

EU treba doživljavati sa razumom i odgovorima na pitanja što treba žrtvovati, a toga nema malo, a što će se dobiti.

Crna Gora će dobiti i pristup evropskim, tzv. strukturalim fondovima koji znače postizanje ravnomjernog razvoja države.

Iz tih fondova se može dobiti dosta finansijskih sredstava koja će kada Crna Gora uđe u EU biti ispod prosjeka razvijenosti, pa bi pristup tim fondovima bila kompenzacija za sve te troškove, kazao je Drobnič.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније