Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 01. 2014. 18:30 >> 18:35

MINHEN

Saradnja i u oblasti evropskih integracija

Otvaranja Generalnog konzulata Crne Gore u Minhenu doprinijeće jačanju ekonomskih odnosa Crne Gore i Bavarske, a postoji mogućnost za saradnju i u oblasti evropskih integracija, ocijenila je predsjednica bavarskog parlamenta Barbara Stam u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno i Ministarstva, Lukšić se drugog dana posjete Minhenu susreo sa Stam i članovima odbora za saveznu državu i Evropu.

„Stam je istakla da postoji značajan prostor za unaprjeđenje odnosa i da, imajući u vidu da Bavarska ima veoma snažno političko prisustvo, ne samo na saveznom nivou već i šire, postoji mogućnost za saradnju u oblasti evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Ona je istakla da je ključ uspjeha Bavarske dobar spoj univerziteta i privrede, i da ta iskustva mogu biti korisna i drugim državama, koja u ovoj regiji imaju konzularna predstavništva.

Lukšić je, kako se navodi, informisao sagovornike o posvećenosti Crne Gore u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, sa fokusom na dosadašnje rezultate i nastupajuće obaveze, kao i sa ekonomskom situacijom i stanjem u regionu.

On je ocijenio da, bez obzira na veoma dobru i sadržajnu saradnju sa SR Njemačkom, postoji značajan prostor za razvoj i inteziviranj saradnje sa Bavarskom, sa naglaskom na privrednu saradnju kroz predstavljanje razvojnih potencijala u oblasti turizma, poljoprivrede i energetike.

Lukšić je istakao da Crna Gora ima dobru ponudu koja će izazvati interesovanje kod potencijalnih bavarskih investitora.

„Niz bilateralnih susreta i razgovora koji su upriličeni tokom posjete Minhenu predstavljaju kontinuitet veoma dobrih odnosa između Crne Gore i Nejmačke, i bili su prilika za afirmaciju Crne Gore, promociju njenih ekonomskih interesa i podsticaj daljem jačanju ekonomskih i ukupnih odnosa“, naveli su iz Ministarstva.

Lukšić je u srijedu otvorio generalni konzulat u Minhenu, čije djelovanje će, kako je saopšteno, prvenstveno biti promocija ekonomskih interesa Crne Gore, radi obnavljanja ranije saradnje i uspostavljanja novih veza.

„U cilju daljeg razvoja naših privrednih, trgovinskih, kulturnih veza, kao i pružanje pune konzularne zaštite i interesa naših iseljenika koji tamo žive“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније