Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 01. 2014. 12:30 >> 13:10
7

STEFANINI OCIJENIO

Bombardovanje 1999. bilo djelotvorno

Crna Gora ima mogućnost da postane najjača karika u procesu jačanja integracije balkanskih država u NATO i Evropsku uniju (EU), ocijenio je počasni član Atlantskog savjeta u Vašingtonu, Stefano Stefanini.

 


On je rekao da ne zavisi od Crne Gore da li će dobiti poziv za članstvo u NATO u septembru, već od Alijanse, koja treba da odluči da li će se ove godine baviti proširenjem.

"Ukoliko ne dobijete poziv, razlog ne leži u Crnoj Gori, već u mogućoj odluci Alijanse da se ne bavi proširenjem. To nema veze sa Vladom. Na to treba gledati isključivo kao na odlaganje, a ne neuspjeh Crne Gore", rekao je Stefanini u intervjuu za Televiziju Atlas, prenijela je Mina.

Na pitanje da li građani mogu da prevaziđu NATO bombardovanje iz 1999. godine, Stefanini je odgovorio da su posljedice tog rata bile blagotvorne za cijeli region.

“Balkan je sada u mnogo boljem položaju nego što je bio 1999. godine. U tom duhu, NATO intervencija koja je bila bolna za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju je bila djelotvorna”, kazao je Stefanini.

Stefanini ocjenjuje i da je Balkan pronašao način da postane sastavni dio EU.

“Vjerujem da su integracije najbolja opcija za Balkan, ukoliko želi da stvori evropski i evroatlantski identitet”, kazao je on.

Crna Gora, naglasio je Stefanini, ne smije da ima kompleks zbog veličine i broja stanovnika, a kao primjer naveo je Estoniju.

“Ta država, koja je teritorijalno mala radi na izgradnji Centra za razvoj zaštite od sajber-terorizma, s obzirom na to da je sajber-rat potencijalno najveća prijetnja. Estonija se specijalizovala na tom polju. Crna Gora ima ključnu poziciju na Jadranskom moru, koje je od esencijalne važnosti za Evropu”, poručio je Stefanini.

Kako je rekao, Crna Gora ima mogućnost da postane najjača karika u procesu jačanja integracije balkanskih zemalja u NATO i EU.

“To je ono što će NATO uraditi. Zaliječiće vam rane. Iskreno se nadam da ćete, kada sljedeći put posjetim Crnu Goru, već duže vrijeme biti 29. članica NATO-a”, zaključio je Stefanini.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније