Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 01. 2014. 11:44 >> 12:05
2

ZENKA PORUČIO

Forca se hvata za slamku spasa

Demokratska unija Albanaca (DUA) još nije odlučila sa kojim strankama će napraviti koaliciju u Ulcinju, kazao je za Portal RTCG lider DUA, Mehmet Zenka, poručujući da se Forca, nudeći postizborni savez albanskim partijama, hvata za „slamku spasa“.

Zenka je, komentarišući odluku Glavnog odbora Force koji je zaključio da treba početi pregovore o formiranju lokalne vlasti sa albanskim političkim subjektima, Koalicijom "Zajedno za budućnost Ulcinja" i sa DUA, kazao da je Forca imala prilike da se sporazumije sa Albancima i prije izbora, ali je htjela sa drugima da prave različite „kombinacije“.

„Forca se hvata za ono na šta su Ulcinjani najosjetljiviji, a trenutno su Albanci najosjetljiviji na svoje nacionalno pitanje. Ne volim kada neko u nacionalnom pitanju traži slamku spasa, već kada je neko od srca za Albance i od početka a ne sezonski“, rekao je Zenka Portalu RTCG.

Prema njegovim riječima, Forca prvo mora da se izvini Albancima za sve što je radila.

„Forca je imala svoju šansu da ujedini Albance na jednoj predizbornoj listi a nije to htjela“, dodao je Zenka.

Upitan da li je DUA bliža formiranju vlasti sa albanskim partijama ili sa koalicijom koju bi formirala Demokratska partija socijalista (DPS), Zenka je rekao da njegova partija još nije o tome odlučila.

„Glavni odbor DUA-e još o tome nije odlučivao, a za nas je najbitnije koliko je koja stranka iskrena u svojim namjerama, jer smo se od početka zalagali za emancipovanje albanskog nacionalnog pitanja, dok su druge partije šurovale na sto strana“, naveo je on.

DUA, kaže njen lider, prvo želi da vidi ponude, „i koliko su potencijalni partneri ozbiljni u svojim namjerama“.

„A ne samo da prihvatamo nešto kako bi spasavali jednu ili dvije stolice, jer su pitanja previše osjetljiva da bi se na taj način kalkulisalo“, kazao je Zenka.

Forca je, tvrdi Zenka, već imala svoje prilike, „ne jednom već sto puta“.

„DUA je nudila predizborni saveze, a svi su nas odbijali sa gnušanjem, i gledali su kako da nam kupuju glasove, i to se odnosi na sve stranke, ne samo na Forcu“, dodao je on.

Zenka je kazao da je Forci nudio predizborni savez dva mjeseca pred izbore.

„Forca je planirala postizborni savez sa DPS-om, a sada se ne radi o promjeni taktike, već o spašavanju sopstvene kože“

Zenka je potvrdio da postoji pritisak od uticajnih struktura iz Albanije i sa Kosova na albanske partije u Ulcinju da formiraju vlast bez DPS-a.

„Na DUA niko nije uticao, a neka oni koje pritiskaju govore o tome. DUA nije odgovorna prema nikom osim prema našim  biračima“, naveo je on.    

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније