Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 01. 2014. 08:01   >>  10:13 25

U HRAMU

Krivokapić na fresci koja oslikava pakao

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider SDP-a Ranko Krivokapić oslikan je na jednoj od freski Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a njegov lik nalazi se na fresci, na jednom od gornjih svodova hrama, na kojoj je prikazan pakao.

Paroh podgorički, protojerej Velibor Džomić kazao je Vijestima da je Krivokapić svoje mjesto "u paklu" obezbijedio "neuspjelim pokušajima progona Mitropolije".

Na ktitorskoj fresci u Sabornom hramu oslikan su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, pokojni patrijarh SPC Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, "predaje hram" Isusu.

Nakon toga, po Džomićevim riječima, javnost je bila zainteresovana da sazna da li je na toj fresci oslikan i premijer Milo Đukanović, zbog čega je on pozvao sve, koje to zanima, da dođu u hram i sami se uvjere je li i predsjednik vlade među ktitorima.

"Na ktitorskoj fresci su naslikani i ugledni intelektualci i naučni radnici poput arhitekte Jovana Popovića i dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta Crne Gore, koji su se svojim stručnim radom i angažmanom ugradili u saborni Hram u Podgorici. Naslikan je i Kruno Vukčević, poznati ekonomista i nekadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore, koji se nalazio na čelu Odbora za izgradnju hrama. Tu su i sveštenici i vjernici", kazao je Džomić, ističući da je u svakom slučaju, ktitorska freska potpuno u skladu sa kanonom.

Džomić je rekao i da na živopisu ima i onih koji su se "proslavili" neuspjelim pokušajima progona Mitropolije.

"A posebno sveštenika i monaha u vrijeme izgradnje Hrama, ali i ranije. Ima ih više, ali u likovnom smislu savremene crkvomrsce personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića. Shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije ad (pakao)", rekao je Džomić.

Na fresci, koja oslikava pakao, osim Krivokapića, naslikani su i Karl Marks, Fridrih Engels, Josip Broz Tito...

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније