Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 01. 2014. 18:58 >> 11:31
7

U MINHENU

Otvoren još jedan konzulat u Njemačkoj

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i bavarska ministarka rada, socijalnog staranja, porodice i integracija, Emilija Miler, u Minhenu su otvorili Generalni konzulat Crne Gore u Minhenu.

„Primarna misija ovog Generalnog konzulata biće promocija ekonomskih interesa Crne Gore u pravcu jačanja bilateralne ekonomske saradnje dviju država i njihovih kompanija, u obostranom interesu. Pored EU i NATO integracija, jačanje ekonomske diplomatije spada u strateške prioritete Ministarstva vanjskih poslova i Vlade u pravcu unapređivanja ekonomskih vanjskih odnosa“,  kazao je Lukšić.

Prema Lukšićevim riječima, činjenica da je Vlada Crne Gore donijela odluku da, pored Ambasade u Berlinu i Generalnog konzulata u Frankfurtu, otvori i konzulat u Minhenu, potvrđuje njenu namjeru da jača partnerstvo sa Njemačkom, konkretno sa Bavarskom i da je dovede na viši nivo u svim oblastima saradnje.

„Siguran sam da će otvaranje i buduće djelovanje Generalnog konzulata obnoviti stare veze i uspostaviti nove oblike saradnje i to u mnogim oblastima, od ekonomije i nauke, preko turizma pa do kulture, što će konačno biti obostrani interes i ojačati saradnju“, rekao je on na ceremoniji otvaranja.

Lukšić je kazao da je ubijeđen da će rad konzulata približiti narode dvije države i doprineti unapređenju saradnje u mnogim oblastima.

Generalni konzul u Minhenu je Veljko Milonić.

Otvaranje crnogorskog Generalnog konzulata u Minhenu značajno je za Crnu Goru zbog promocije ekonomskih interesa države, obnavljanja ranije saradnje kao i uspostavljanja novih veza, ocijenili su zvaničnivci njemačke Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske.

Lukšić je danas imao susret sa istaknutim zvaničnicima Njemačke Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske, predsjednikom Eberhardom Saseom i izvršnim direktorom Peterom Drisenom.

“Tokom sastanaka istaknut je značaj obnavljanja nekada uspješne ekonomske saradnje u oblasti metalske industrije, kao i uspostavljanja saradnje u novim oblastima od ključnog značaja za razvoj Crne Gore posebno u oblasti turizma, poljoprivrede i energetike”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ukazano i na značaj planirane prezentacije investicionih mogućnosti i projekata u Crnoj Gori, koja bi se u saradnji sa Privrednom Komorom održala u Minhenu.           

EU najveća šansa i izazov

Crna Gora je, otvaranjem poglavlja 23 i 24 na početku pregovora, sa Evropskom unijom ustanovila novu praksu u integracionom procesu, kazao je šef diplomatije Igor Lukšić.

Lukšić je u Minhenu govorio na okruglom stolu na temu "Crna Gora na putu ka EU, šanse i izazovi" u organizaciji Društva za jugoistočnu Evropu.


"Ulazak u EU je najbolji okvir kroz koji Crna Gora može prevazići sve izazove, kao i iskoristiti sve potencijale. Mi smo svjesni koliko će težak biti taj put, ali smo i ubijeđeni u uspješnost te misije", rekao je Lukšić, prenosi Pobjeda.

On je objasnio da je Crna Gora otvaranjem poglavlja 23 i 24 na početku pregovoračkog procesa ustanovila, zajedno sa EU, novu praksu u integracionom procesu.

"I to je novi prncip koji nije ustanovljen zbog Crne Gore, već zbog prethodnih iskustava Unije u pristupnim pregovorma. Reforma pravosuđa je zahtjevna i dugo traje. Crna Gora je već pokazala potpunu posvećenost tim reformskim procesima. Nadam se da ćemo posao do zaključenja tih poglavlja završiti do 2018." kazao je on.

Lukšić je podsjetio da je Hrvatska nedavno ušla u EU i da je Crna Gora prva naredna članica.

"Reforme su Crnoj Gori bitne kako bi se obezbijedio bolji standard za crnogorske građane, kao i uspostavljanje društva koje nudi jednake šanse za svakog", dodao je on.

Lukšić je, dodao je, ubijeđen da će Crna Gora prevazići sve izazove koje pred nju stavlja evropski put, ali je takođe bitna i razmjena iskustava sa onima koji su već prošli kroz taj proces.

Lukšić je naglasio da zapadni Balkan nema alternativu, kada su integracije u pitanju, i zato ovo područje nije raskršće, već je dio Evropske unije.

"Zato se moramo povezati, ujediniti snage, kako bi cijeli region brže i bolje napredovao na tom putu", kazao je on. Lukšić je, komentarišući NATO integracije, kazao da je Crna Gora napravila velike pomake na tom putu i da na osnovu dostignutog može očekivati pozivnicu na narednom samitu u Velsu.

Jedno od pitanja na panelu bilo je kako pomiriti veliko prisustvo Rusije u Crnoj Gori kroz investicije i aspiracije Crne Gore ka NATO-u.

Lukšić je kazao da u Crnu Goru ulažu i druge države da je Rusija sada najprisutnija u turizmu kroz dolazak velikog broja ruskih turista.

On je rekao da je što se tiče aspiracija Crne Gore ka NATO-u to u svim razgovorima sa ruskim zvaničnicima ponovljeno.

"Ulazak u Alijansu je naš spoljno politički prioritet i svi znamo odnos Rusije prema širenju NATO-a, ali Crna Gora je tu odluku donijela u svom najboljem interesu. Možda oni misle da to nije najbolji izbor, ali mi smo tako odlučili. To je, po mom uvjerenju, najbolja odluka i za cijeli region", zaključio je Lukšić.

Učesnike okruglog stola je zanimala situacija na medijskoj sceni i kako objasniti sve češće napade na novinare.

Lukšić je kazao da država čini sve što je u njenoj moći da procesuira napadače, ali da je i u zakonskoj regulativi učinjeno mnogo, navodeći da je Crna Gora jedna od rijetkih koja je dekriminalizovala klevetu.  Lukšić se saglasio sa jednim od učesnika debate da se mora učiniti više kako bi se njemački investitori upoznali sa investicionom klimom u Crnoj Gori.

On je pojasnio da će otvaranje generalnog konzulata u Minhenu doprinijeti većoj prezentaciji crnogorskih potencijala.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније