Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 01. 2014. 12:34 >> 12:34

CDT SAOPŠTIO

Obavezu nije ispunilo 11 opština

Lokalne samouprave, njih 11, u decembru prošle godine nijesu usvojili akcione planove za borbu protiv korupcije, iako je to bila njihova obaveza iz Akcionog plana (AP) za pregovaračko poglavlje 23, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).



CDT je kroz projekat monitoringa realizacije AP za poglavlje 23 analizirao Vladin izvještaj o ispunjenosti obaveza koji je usvojen krajem decembra 2013. godine.

Iz te nevladine organizacije su podsjetili da je Vlada krajem juna prošle godine usvojila Akcioni plan za pregovaračka poglavlja 23 i 24 kako bi u procesu pregovora sa Evropskom unijom unaprijedila oblast vladavine prava.

"Tako je utvrđeno je da je samo deset od 21 opštine usvojilo potrebna dokumenta. Lokalne akcione planove su usvojili Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, i opštine Bar, Berane, Kotor, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Herceg Novi, Šavnik", naveli su iz CDT-a.

Kako su naveli, ranijom analizom su utvrdili i da državne institucije od jula do decembra prošle godine nijesu usvojile skoro dvije trećine zakona koji su bili predviđeni AP za poglavlje 23.

"Insitucije su u planiranom periodu uspunile samo šest obaveza koje su se odnosile na usvajanje zakona, a najvažniji zakoni iz oblasti borbe protiv korupcije prošle godine nijesu usvojeni", kazali su iz CDT-a.

Oni su mišljenja da se neispunjavanje obaveza iz AP, kojim se definišu važna pitanja u procesu pridruživanja EU, može negativno odraziti na dalji tok pregovora.

"Državni organi moraju odlučno djelovati i pojačati koordinaciju u ispunjavanju obaveza, ali i monitoring nad primjenom. Ukoliko ta mjera ne da rezultate, Vlada bi morala precizno da utvrdi odgovornost organa koji ne ispunjavaju obaveze na evropskom putu", poručili su iz CDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније