Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 01. 2014. 18:30 >> 18:39
8

DPS PLJEVLJA

Promijeniti naziv ulica

Nakon dvadeset godina dvije pljevaljske ulice, koje su ranih devedesetih dobile imena po onima koji su doprinijeli da 1918. nestane država Crna Gora Nikoli Pašiću i kralju Petru Karađorđeviću, uskoro bi mogle da da budu preimenovane. Inicijativu DPS- a za promjenu naziva tih ulica, podržaće i opštinski odbor SDP-a.

Početkom devedesetih pljevaljske ulice Maršala Tita i Borisa Kidriča preimenovane su u ulice kralja Petra, odnosno Nikole Pašića ne samo zahvaljujući srpskim strankama. To se dogodilo na prijedlog odnosno uz podršku i tada jedinstvenog DPS-a.

Predsjednik pljevaljskog odborničkog kluba DPS-a Filip Vuković kaže, za radio Antena M, da će ta partija u narednom periodu, međutim inicirati promjenu naziva dvije najvažnije ulice u tom gradu.

"Mi ćemo imati inicijativu, u svakom slučaju Opštinski odbor baviće se tom problematikom i iniciraćemo to dakle moj odgovor je potvrdan. S obzirom na to da su sada u aprilu izbori ne mogu precizirati kada ćemo to predložiti. U trenutku kada budemo sigurni da će naša inicijativa imati uspjeha to ćemo i predložiti. Bavićemo se tim a do tada ćemo se baviti kampanjom možda će između ostalog i to biti jedna od tačaka kampanje", kazao je Vuković.

Iz pljevaljskog odborničkog kluba SDP-a Momir Redžović kaže da će ta stranka snažno podržati svaku ideju u pravcu da se promjene nazivi onih ulica koje nijesu dio kulturno-istorijske tradicije ovog grada i Crne Gore. 

Redžović kaže da ta partija još niije uradila plan i program izbornih aktivnosti, ali ističe:

"Ali sigurno da već duže vrijeme kod nas postoji ta ideja. Ili da podržiimo nečiju inicijativu koja je u tom smjeru ili da je mi promovišemo i kroz skupštinsku većinu da to ostvarimo. Nama je stalo da se takva ideja ostvari u Skupštini na legalan i legitiman način", kazao je Redžović.

Predsjednik pljevaljskog odborničkog kluba SNP-a Radoman Gogić nije saglasan sa stavom istoričara Zvezdana Folića da su Pašić i Karađorđević odigrali dominantnu ulogu da 1918. Crna Gora nestane. Ta odluka kaže Gogić donešena je na Velikoj podgoričkoj skupštini.

"Tada apslutno nije bilo nikakvih sporova oko svega toga, e sad se to pojavilo kao najveći problem ove opštine i ovoga grada. Nije nam problem što se evo 15 dana davimo u magli što izvještaje o zagađenosti u Pljevljima dobijamo sa zakašnjenjem od 15 dana. Kad bih znao da će se sve te okolnosti promijeniti, ja bih prvi predložio da se imena tih ulica promjene i da živimo u boljim uslovima", kazao je Gogić.

Na pitanje hoće li SNP podržati inicijativu da se promjene imena tih ulica, Radoman Gogić odgovara:

"E otom potom. Mi ćemo imati proceduru kao što imamo proceduru u donošenju odluka kada su u pitanju nazivi ulica tako ćemo ispoštovati i proceduru o promjeni naziva ulica. U najmanjem to pitanje naći će se na Odborničkom klubu", poručio je Gogić.

Podsjetimo prema zvaničnim podacima iz Službenog lista, Ulica Borisa Kidriča u Pljevljima preimenovana je u Ulicu Nikole Pašića odlukom Skupštine tog grada 14. oktobra 1992.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније