Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 01. 2014. 15:18   >>  15:18 4

RACIONALNIJE

CG i Makedonija za zajedničke ambasade

Crna Gora i Makedonija zainteresovane za zajednička diplomatska predstavništava sa zemljama regiona, ali ističu da se ne radi o zajedničkoj diplomatiji.

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore agenciji Beta danas je rečeno da Podgorica već razgovora s državama regiona o uspostavljanju zajedničkih diplomatskih predstavništava po ugledu na skandinavski model.

Takođe, rečeno je i da je s Makedonijom u septembru prošle godine već potpisan sporazum o zajedničkom smještanju diplomatsko konzularnih predstavništava u inostranstvu.

Na osnovu tog dokumenta, Makedonija će Crnoj Gori ustupiti dio prostora u svojim ambasadama, u zemljama gdje Crna Gora planira da otvori nova diplomatsko konzularna predstavništva, a predviđa se i mogućnost nalaženja zajedničkih prostorija u državama u kojima ni jedna ni druga zemlja nemaju, ali planiraju otvaranje diplomatskih predstavništava.

U Podgorici ističu da "ovakvi aranžmani doprinose ekonomičnosti I efikasnosti rada i omogućuju brže širenje diplomatske mreže uz vidno manje troškove".

Navodi se takođe da "smještaj ambasada zemalja regiona na jednom mjestu pojačava vidljivost interesa i potencijala svake države pojedinačno, ali i regionalnih mogućnosti".

Srbija inače zastupa interese Crne Gore i njenih državljana u više od 40 zemalja u kojima nema crnogorskog diplomatskog predstavništva. Slične sporazume o pružanju konzularnih usluga i konzularnoj zaštiti Crna Gora ima i s Hrvatskom i Bugarskom, ali tu je riječ o konzularnim uslugama i pomoći, a ne o diplomatskom predstavljanju.

I u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije ističu da bi zajedničko korišćenje prostora za diplomatska predstavništva najpre moglo da počne s Crnom Gorom i da Skoplje i Podgorica već pregovaraju o zajedničkom zakupu prostora za ambasade u Rumuniji, Skandinaviji I Latinskoj Americi.

Kao i u Crnoj Gori, i u Makedoniji se ističe da zajednički prostor ne znači i zajedničku diplomatiju.

Kako su prenijeli makedonski mediji, premijer Nikola Gruevski izjavio je prošle sedmice da iza ideje o podjeli prostora diplomatskih objekata, nema nikakve političke pozadine i da se radi o čistoj finansijskoj uštedi, a ne o zajedničkoj diplomatiji.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki rekao je da Skoplje već duže vrijeme razgovara s kolegama iz Srbije, Turske, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske oko realizacije ideje o podjeli prostora diplomatskih objekata koji nisu u potpunosti iskorišćeni.

Skandinavski model diplomatije pokazao se kao jako uspješan u svijetu, navode u Skoplju, dodajući da će se zajedničkom diplomatskom mrežom smanjiti troškovi, ali i jačati regionalna prisutnost u najdaljim djelovima svijeta.

U slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova agenciji Beta je rečeno da iz Beograda nije stigla zvanična inicijativa o uspostvaljanju zajedničkih diplomatskih predstavništva po skandinavskom modelu.

U isto vrijeme u Ministarstvu dodaju da bi uspostavljanje zajedničkih ambasada sa zemljama regiona bilo teško izvodivo, jer je Slovenija članica EU dok Srbija i druge zainteresovane države na Balkanu još nisu.

Inicijativu da zemlje regiona uspostave zajednička diplomatska predstavništva po "skandinavskom modelu" u zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije najavio je početkom januara šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Mrkić je tada rekao da su već uspostavljeni kontakti sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, Ljubljanom i da je najbliži dogovor s Makedonijom i Crnom Gorom. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније