Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 01. 2014. 11:33 >> 11:33

PREDIZBORNA KAMPANJA

SNP: Ulcinjski resursi nevalorizovani

Socijalistička narodna partija smatra da, bez obzira na veoma povoljan geografski položaj, Ulcinj predstavlja mjesto gdje prirodni resursi nijesu na adekvatan način valorizovani.

Iz opštinskog odbora SNP-a ocjenjuju da jedan od problema predstavlja agrarna politika koja nije podsticajna za male proizvođače kojih je u ovoj opštini mnogo, kao i nepostojanje odgovarajuće infrastrukture.

„Stanje infrastrukture na seoskim područjima je daleko od poželjnog. Nedovoljna razvijenost i prije svega loše stanje postojeće putne mreže, predstavlja najveći problem iz ovog domena, sa kojim se srijeće stanovništvo ruralnih sredina“, navodi se u saopštenju, i nastavlja da je tu, takođe, i nerazvijenost komunalnih usluga, na prvom mjestu loše i neadekvatno vodosnabdjevanje, nepostojanje ili niska razvijenost kanalizacione mreže, kao i loše stanje elektro-distributivne mreže.

„Ovome treba dodati i zastarjelost poljoprivredne mehanizacije. Pored ovoga, nepostojanje adekvatnih prihvatnih i preradnih kapaciteta dodatno usporava uključivanje novih proizvoda, jer nema jasno definisanih kriterijuma plasmana poljoprivrednih proizvoda“.

OO SNP Ulcinj ponovo ukazuje da je proizvodnja mandarina, unazad nekoliko godina, bila profitabilna proizvodnja, koja je ovdašnjim proizvođačima, ali i svima ostalima u lancu, osiguravala kakvu-takvu egzistenciju.

„Tada su svi, od proizvođača preko otkupljivača do kupaca, odnosno njihovih agenata, uzimali svoj dio kolača i time bili zadovoljni. Međutim, odnos u lancu se sada znatno promijenio. Prodajna cijena mandarina je pala, otkupljivači i dalje uzimaju svoju uobičajenu maržu, a proizvođačima ostaje sve manje“.

Iz opštinskog odbora SNP-a pitaju gdje je u ovoj priči vlast na lokalnom i državnom nivou?

„Očigledno je da ni jedni ni drugi ne mare za ulcinjske poljoprivrednike, kako u pogledu proizvodnje mandarine, tako I u pogledu drugih proizvoda ovog kraja. Takođe se pitamo postoji li strategija razvoja poljoprivrede u Ulcinju, kao i alternativne mogućnosti za ovdašnje proizvođače?“

U susret lokalnim izborima koji će se u najjužnojoj crnogorskoj opštini odžati 26. januara, SNP poručuje da će se zalagati za usvajanje podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede i intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, stvaranje uslova da se mlađa populacija usavršava za usvajanje i primjenu savremenih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Time bi se stvorila mogućnost razvoja i ponude seoskog turizma i podizanje ukupnog standarda života na selu“, zaključuje se u saopštenju opštinskog odbora SNP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније