Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

12. 01. 2014. 13:30 >> 13:30
1

KOPRIVICA OCIJENIO

Partije da pokažu odgovornost

Partije moraju pokazati odgovornost prema građanima i što prije definisati na koji način će biti rješavano pitanje izbora, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica, navodeći da javnost od poslanika očekuje da započeti posao dovedu do kraja.



Kopredsjedavajući Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo, Srđan Milić i Milutin Simović, su u pismu upućenom krajem decembra predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću, naveli da, nakon višemjesečnog rada, Radna grupa nije ispunila svoj zadatak i da je njen dalji rad neizvjestan.

Koprivica je rekao da su osnivanjem Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces značajno podignuta očekivanja domaće i međunarodne javnosti da će Crna Gora konačno dobiti izborno zakonodavstvo koje otkloniti sumnje u tačnost izbornih rezultata.

U početku rada, kako je dodao, bilo je razloga za optimizam – Radna grupa je u potpunosti otvorena za javnost, debata je bila veoma korektna i činilo se da su akteri zaista posvećeni traženju rješenja koja bi imala dvotrećinsku podršku u parlamentu.

“Međutim, kako je proces odmicao, partije su u prvi plan stavljale svoje interese, politika je nadvladala struku i Radna grupa je neuspjehom završila svoj rad”, ocijenio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, desio se, zapravo, najgori mogući scenario da oni koji je trebalo da vrate povjerenje u izborne procese to su povjerenje još više smanjili.

“I sve se to dešava u momentu kad postoji trend stalnog pada povjerenja građana u rad Skupštine i političkih partija. Rezultati rada Radne grupe su, zapravo, trijumf onih koji su željeli izbore koji su pod znakom pitanja”, poručio je Koprivica.

On smatra da političke partije moraju pokazati odgovornost, prije svega, prema građanima Crne Gore i što prije definisati na koji način i u kom roku će pitanje izbora biti rješavano.

“Posao poslanika je da donose zakone i javnost od njih očekuje da započeti posao dovedu do kraja bez obzira na razlike. Ukoliko to ne urade, moraju snositi političku odgovornost za stanje koje su kreirali ali i za resurse koje su uzaludno potrošili”, kazao je Koprivica.

Kako je naveo, mora se imati u vidu da Skupština Crne Gore ima svoje obaveze u procesu evropskih integracija i da te obaveze mora ispuniti.

“Ukoliko se to ne desi, rad poslanika, odnosno ponašanje političkih partija, mogu postati značajna prepreka integracionim procesima Crne Gore”, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније