Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2014. 12:15   >>  12:17 6

POPOVIĆ POZIVA LIBERALE

Zakopajmo ratne sjekire i okupimo se

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović ocijenio je da je će 2014. biti godina izazova za politički razvoj liberalno-građanske ideje u Crnoj Gori. Smatra i kako će ova godina dati konačan odgovor da li za liberalno-građansku ideju postoji prostor na političkom tržištu Crne Gore.

 

 

„U vremenima ekonomskih kriza, populističke ideje poput onih koje imaju ekstremna ljevica i desnica dobijaju naglašenu podršku u biračkom tijelu i u najrazvijenijim, savremenim demokratijama, a imajući u vidu snažnu tradicionalnu svijest građana Crne Gore, prostor za liberalno-građanski politički pravac se dodatno sužava“, smatra Popović.

Povratak LP u Skupštinu Crne Gore na prethodnim izborima, nakon izbornog poraza iz 2009. godine, nakratko je, kako je ocijenio, oživio liberale Crne Gore.

„Nesnalaženja i konstantan pad rejtinga liberalno orjentisanih partija, traje već punih petnaest godina. Očigledno je da, iako to nije svojstveno liberalima u razvijenim zapadnim demokratijama i apsolutno nije dio liberalnog karaktera, crnogorski liberali, kao subjekat političkog centra, nisu fleksibilni i sposobni da brzo reaguju na promjene na političkoj sceni. Krivicu treba tražiti i u definisanju riječi liberal', koju je u upotrebu kod nas unio slavni Liberalni savez Crne Gore 1990. Dobar dio, tzv. 'pravih liberala' u suštini su konzervativni suverenisti koji zbog svojih tradicionalnih uvjerenja, nisu spremni prihvatiti liberalne stavove 21.vijeka, prije svega kada su u pitanju prava LGBT populacije, prava žena, dječijih i prava mladih, prava nacionalnih manjina, posebno RAE populacije, korišćenja lakih droga, legalizacije prostitucije…“, ocijenio je Popović.

U Crnoj Gori, smatra on, postoje liberali koji zastupaju ekstremne neoliberalne ideje, koje na dugi rok, kroz nepoštovanje prava radnika, rasprodaju državne imovine, a vođeni isključivo interesima vlasnika kapitala, uništavaju nukleus crnogorskog i svakog drugog društva – srednju klasu.

„Iz tih razloga mnogi 'liberali' su voljno ili nevoljno postali formalni članovi različitih partija, političke ljevice, čak i desnice, a nakon Kongresa Liberalne partije, u najavi je formiranje još jedne partije od dojučerašnjih članova i osnivača LP. Liberali apstinenti, koji takođe sebe često nazivaju 'pravim liberalima', predstavljaju snažnu frakciju unutar potencijalnog liberalno-građanskog biračkog tijela, ali je pitanje da li se samo radi o tradicionalnim 'suverenistima' ili istinskim liberalima. Dakle, jasno je da su se liberali rasuli u nekoliko neformalnih grupacija, koje su, pojedinačno daleko od izbornog cenzusa na državnom nivou, a odgovornost LP kao parlamentarne partije i njenog rukovodstva, za buduće okupljanje, je ipak najveća“, tvrdi Popović.

On je ocijenio da je potrebno što prije postići potpuni dogovor između liberalnih frakcija, čiji stavovi nijesu nepomirljivi.

„Svakako da je uslov tome da iskreno i jasno priznamo ko je među nama spreman slijediti naša usvojena programska dokumenta, koji su postulati savremenih evropskih liberalno-građanskih pokreta i organizacija. Na tom putu moramo iskreno zakopati ratne sjekire, izgladiti nesporazume, staviti po strani nezaobilaznu crnogorsku sujetu i ponos, koji sputavaju čvrsti dogovor na dugoročnim osnovama. Vjerujem da do toga može doći, i da liberali ponovo mogu biti primjer tolerancije, pomirenja i razuma, prevashodno u interesu razvoja liberalno-građanske ideje i ekonomskog oporavka i napretka Crne Gore. Svaki drugi scenario, Liberalna partija vidi kao dalje stagniranje i apsolutno nesvrsishodno i politički neisplativo dokazivanje prava na ispravnost“, rekao je Popović, pozivajući na okupljanje svih koji se zalažu u Crnoj Gori, za liberalnu demokratiju.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније