Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 01. 2014. 16:18   >>  16:18 1

PLAN RADA

Vladi prioritet EU integracije

Vlada je danas utvrdila Program rada za ovu godinu, kojim će biti nastavljene aktivnosti u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija, saopštio je generalni sekretar te institucije, Žarko Šturanović.

 

On je kazao da će u ovoj godini biti nastavljene aktivnosti strateških ciljeva iz četvorogodišnjeg programa Vlade, koji poseban akcenat stavlja, kako je podsjetio, na evropske i evroatlanske integracije, ekonomski razvoj, vladavinu prava u unapređenje kvaliteta života građana.

"Vlada će i u ovoj godini biti posebno posvećena nastavku aktivnosti u procesu pristupanja Evrospkoj uniji (EU) i NATO-u, naročiti kroz realizaciju obaveza iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, što će davati poseban input cjelokupnom pregovaračkom procesu", rekao je Šturanović novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, Vlada će biti posvećena i nastavku strukturnih i ukupnih reformi, izgradnji efikasnih institucija i društva vladavine prava, kao preduslova za dalji demokratski razvoj države.

"Daljim sprovođem i intenziviranjem reformi pravosuđa, javne uprave i lokalne samouprave, nastavkom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i unaprijeđenjem poslovnog ambijenta, dodatno će se unaprijediti uslovi za dalje jačanje pravne sigurnosti", naveo je Šturanović.

Kako je ocijenio, donošenjem akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i njihovim otvaranjem, stvorene su ključne pretpostavke u nastavku ukupnih reformi koje će, kako smatra, doprinjeti jačanju institucija i njihovoj efikasnosti.

"U tom pravcu u ovoj godini se planiraju izmjene i dopune zakonodavstva u skladu sa preporukama Evropske komisije i jačanje ukupne efikasnosti pravosudnog sistema", precizirao je Šturanović.

On je rekao da će ova godina biti obilježena i aktivnostima na planu NATO integracija, podsjećajući da je ambicija Crne Gore da dobije poziv za Alijansu.

"U tom pravcu smo spremni da implementiramo sve obaveze u četvrtom ciklusu akcionog plana za članstvo koji tretira pitanje javne podrške i uspostavljanje vladavine prava", rekao je Šturanović.

Kako je poručio, bez obzira da li će polovinom godine, članice NATO saveza odlučiti da će samit u spetembru imati temu proširenja, Crna Gora će, kako je kazao, kroz realizaciju obaveza iz akcinog plana za člasntvo u Alijansu nastaviti da doprinosi regionalnoj i široj stabilnosti.

"Od 285 obaveza koje su predviđene Planom za ovu godinu, 112 su propisi, koji su najvećim dijelom EU karaktera", zaključio je Šturanović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније