Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

09. 01. 2014. 10:03 >> 10:14
1

EVROPSKA KOMISIJA

Niko ne traži vraćanje viza za Balkan

U Evropskoj uniji (EU) danas stupa na snagu mehanizam koji omogućava privremeno uvođenje viza državama iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, a iz Evropske komisije je saopšteno da nijedna njena članica nije zatražila suspenziju viznih olakšica za zemlje zapadnog Balkana.

 

Mikele Ćerkone, portparol komesarke za unutrašnje poslove Cecilije Malmstrem, rekao je u Briselu da pojedine zemlje, uključujući Njemačku, već godinama izražavaju zabrinutost zbog zloupotrebe prava na azil od građana Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali da formalna procedura za ponovno uvođenje viza nije pokrenuta.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i evropska parlamentarka Tanja Fajon upozorili su da opasnost od eventualne suspenzije bezviznog režima Srbiji postoji, ali su napomenuli da ta odluka ne može biti donesena preko noći i pozvali srpske vlasti da nastave da preduzimaju sve što je u njihovoj moći.

Fajon je kazala, kako prenose agencije, da i zemlje EU treba da revidiraju politiku azila i pozdravila je odluku Njemačke da Srbiju i druge države zapadnog Balkana za koje važi bezvizni režim svrsta na spisak bezbjednih zemalja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније