Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

26. 07. 2022. 14:52 >> 15:58

SASLUŠANJE KANDIDATA ZA USTAVNI SUD

"Zakon ne zabranjuje da sudije budu članovi partija"

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Dragana Đuranović na kontrolnom saslušanju na Ustavnom odboru kazala je da je članica DPS-a ali da zakon ne predviđa zabranu da sudija Ustavnog suda bude član partije.

Ona je to kazala odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića, koji je govorio o nepovjerenju građana u crnogorsko sudstvo.

Martinović je ocijenio da je do sada Ustavni sud radio po političkim pritiscima, te je pitao Đuranović da li je saglasna sa većinom građana koji smatraju da Ustavni sud trpi politički pritisak.

"U Ustavnom sudu sudu mogu biti i ljudi koji su članovi političkih partija. Ja dok sam bila sudija nisam bila član političke partije, a od 2017. godine sam član DPS-a i imam njihovu člansku kartu", kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je Ustavni sud ranije djelovao pod političkim uticajem, katala je da se "nikad ne bih kandidovala da smatram da je ovo politički sud". 

Prema njenim riječima, izborom stručnih ljudi, nezavisno od toga da li su članovi političkih partija može se se prevazići percepcija građana da postoji pritisak na rad suda. 

"Donekle takva percepcija potiče i od sporosti rada Ustavnog suda", ocijenila je ona. 

Dodaje da u  svojoj karijeri nije imala političkih pritisaka na odluke.

Đuranović je bila sutkinja Osnovnog i Višeg suda, a zatim zaštitinica imovinsko-pravnih interesa države.

Perović: Izostala podrška političkih subjekata

Kandidatkinja Zdenka Perović kazala je da je ovo njene treće kontrolno saopštenje, ali da su do sada sve političke partije bile uzdržane i nijesu joj davale podršku.

"Na neki način već imam vaš stav, kao političkih partija, svi ste izrazili uzdržanost u odnosu na moju kandidaturu, a to znači da ste protiv mene", kazala je Perović. 

Kazala da je da su neki poslanici čitali njene presude kao primjer profesionalizma, ali da je podrška izostala.

Na pitanje poslanika DPS-a Luiđa Škrelje šta misli o Temeljnom ugovoru sa SPC, Perović je odgovorila da se nije previše tim bavila, ali da misli da naziv "temeljni" ne postoji u zakonu.

"Trebalo bi negdje da postoji definicija zašto se taj ugovor tako naziva. Ugovor je dvostrani akt i treba da postoje prava i obaveze i jedne i druge strane. Koliko sam vidjela, postoji određena diskrepanca između obaveza jedne i druge strane", smatra Perović.

Radulović: Izabrati četiri sudije Ustavnog suda

Kandidat za sudiju Ustavnog suda Branislav Radulović rekao je da nije dobro imati krnje i institucije u v.d. stanju, ali nije rješenje da se bira jedan, dva ili tri, već četiri sudije Ustavnog suda.

Ocijenio je da Ustavni sud nije dio pravosuđa, već je "sui generis" organ i odlučuje odlukama.

Govoreći o blokadi Ustavnog suda, zbog penzionisanja jednog broja sudija, kazao je da je to djelimično tačno.

On je ocijenio da sudije Ustavnog suda treba da imaju svoje stavove, da ih zagovaraju i da budu prisutni, ali da sudija ne smije biti stranački involvirano lice. 

"Onda kao takav nije nezavistan. Ne možete biti dualan, morate se odlučiti da li ste u politici ili ste u profesiji", poručio je Radulović.

Radulović je predsjednik Udruženja pravnika i član Senata Državne revizorske institucije (DRI).

Tešić: Preispitati Ustavne žalbe i postaviti rok za rješavanje po njima

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Momirka Tešić , koja je sudija Osnovnog suda u Kotoru kazala je da bi rad Ustavnog suda  unaprijedila na način da bi u najkraćem roku počela da radi na svim predmetima.

"Neophodno je preispitati svaku ustavnu žalbu, jer postoji mogućnost da se jedan broj odbaci. Mislim da bi Poslovnikom trebalo da se odredi rok po kojem bi se rješavalo po ustavnim žalbama, mislim da je nedostatak roka kriv za veliki broj  nagomilanih žalbi", ocijenila je Tešić. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније