Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 12. 2013. 15:19 >> 15:21
3

PITANJE VREMENA

Vujović: Koalicija se razilazi nepovratno

Koalicioni partneri DPS-SDP već duže vrijeme imaju nesuglasice. Najava premijera Đukanovića o širenju koalicije kao i o nastupu na izborima u novom aranžmanu, ali i najava lidera SDP-a da u susret izborima u Podgorici pregovaraju sa Pozitivnom i Forumom 2010, čini se pokazala je da je raskid - neminovan, a politički analitičar Zlatko Vujović uvjeren da je to ovoga puta - nepovratno.

Samo je, kako kaže Vujović, pitanje vremena, ali i rezultata izbora u Glavnom gradu.

"Koji će pokazati snagu SDP-a i hoće li nakon toga krenuti u izazivanje novih parlamentarnih izbora ili će se napraviti neka "tiha kohabitacija" u Vladi jer SDP sve više igra ulogu opzicione partije iako je u vlasti još od 1998", kazao je Vujović za radio Antena M.

Vujović kaže da je bilo za očekivati da DPS traži nove partnere te da nagovještava nove scenarije, od kojih neki mogu da liče na dešavanja u podgoričkoj Skupštini, kada su opozicioni poslanici podržali vlast Mugoše. Mogućnost da neka od opozicionih stranaka uđe u koaliciju sa DPS-om je teško ostvariva kaže Vujović.

"Međutim, ne treba isključiti mogućnost da neki od opozicionih poslanika podrže Vladu u njenom radu. Ukoliko Vlada pa i nakon istupanja ministara SDP-a nastavi rad, ukoliko nastave da prolaze zakoni, posebno budžet, onda bi se moglo desiti da Vlada nastavi da fuknkcioniše iako SDP više ne bude dio takve Vlade", navodi on.

Odluka neke opozicione partije da se priključi DPS-u bi bila i nelegitimna objašnjava Vujović.

"Iz razloga što su birači na prethodnim izborima glasali za koaliciju DPS-SDP. Vlada nije formirana na bazi postizbornog koalicionog sporazuma već predizbornog. Stoga sa aspekta legitimiteta bi bilo poželjnije da se održe novi parlamentarni izbori", zaključuje Vujović.

Podsjetimo i da su Socijaldemokrate na posljednjim lokalnim izborima u tri opštine nastupile samostalno, što je, kako mnogi analitičari smatraju bila generalna proba za izbore u Glavnom gradu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније