Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 12. 2013. 08:25 >> 08:41

REZOLUCIJA O EU

Bez konsenzusa, biće većinske podrške

Očekujem da Skupština u petak usvoji rezoluciju o evropskim integracijama. Politički je dobro da bude postignut konsenzus, ali i ako ga ne bude, očekujem da će rezolucija dobiti većinsku podršku parlamenta kazao je za Pobjedu Miodrag Vuković, poslanik Demokratske partije socijalista.

Prvobitni prijedlog rezolucije povučen je jer nije bilo kompromisa o njemu, a zbog amandmana Odbora za evropske integracije kojim su data veća ovlašćenja tom tijelu u pregovaračkom procesu.

Vuković kaže da je nova verzija rezolucije, čiji su predlagači predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i lider SNP-a Srđan Milić, prihvatljiva, jer ne zadire u ustavne nadležnosti ni Vlade, ni Skupštine.

"Po novom prijedlogu Odbor ima pravo da kaže stav o pregovaračkoj poziciji, dakle ima kontrolnu ulogu i pravo da saopšti negativan stav. Vlada kao pregovarač vrlo brzo obavještava Odbor o svom stavu na njegov negativni stav. U slučaju da Vlada zauzme negativan stav o mišljenju Odbora, ona nastavlja pregovore, a Odbor ima pravo da pozove ministra za evropske integracije na kontrolno saslušanje i pita ga za razloge zbog kojih je Vlada zauzela negativan stav o stavu odbora. Nakon toga, preostaju samo ustavni mehanizmi da se otvori pitanje povjerenja Vladi u oblasti evropskih integracija", objasnio je Vuković.

Prema njegovim riječima, raniji amandman Odbora ruši ustavne pozicije i Vlade i parlamenta, što je, kako kaže, cilj Nove srpske demokratije čiji je funkcioner Slaven Radunović na čelu Odbora.

"Simulirajući zakonito ponašanje, žele da dođu do toga da Crna Gora ne bude onakva kakva jeste. Svi njihovi zakonski projekti idu ka tome", kazao je Vuković.

On je istakao da je nova rezolucija u cjelini ista kao prethodna, bez amandmana Odbora, te da je potpuno prihvatljiv tekst. Za Pozitivnu Crnu Goru nije prihvatljiv prijedlog nove rezolucije, ali ta partija se nada da će biti postignut kompromis.

"Sadašnje rješenje je neprihvatljivo, ali imam informaciju da postoji raspoloženje u svim partijama da se postigne kompromis o rezoluciji. Mislim da bi to podrazumijevalo rješenje po kojem bi Vlada imala pravo da se odredi prema mišljenju Odbora, ali da Odbor ima krajnju riječ i, ako procijeni da je nešto suprotno interesima države, pošalje takvu političku poruku" kazao je za Pobjedu poslanik Pozitivne Dritan Abazović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније