Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 12. 2013. 15:39 >> 15:39

FORUM 2010

Otvaranje poglavlja - podrška radikalnim reformama

Odlukom o otvaranju pregovora o poglavljima 5, 6, 20, 23 i 24, Evropska unija je poručila da Crnoj Gori pruža snažnu podršku za sprovođenje radikalnih reformi potrebnih za izgradnju demokratskog društva na dobrobit svih njenih građana, saopšteno je iz Foruma 2010.

Forum 2010 će tim povodom intenzivirati svoju aktivnost na objedinjavanju svih demokratskih snaga društva da se i u Crnoj Gori što prije dogode neminovne promjene i uspostavi poredak zasnovan na evropskim humanističkim vrijednostima i demokratskim principima, navodi se u saopštenju koordinatora Foruma 2010 za evropske integracije Dejana Mijovića.

„Pozivom da ažurno i u potpunosti sprovedemo akcione planove u oblasti vladavine prava, Evropska unija nam ustvari ukazuje da moramo dekriminalizovati državu. Da izvedemo pred sud nedodirljive pojedince koji stoje iza brojnih neriješenih ubistava i masovnog tranzita i distribucije narkotika, a prije svih nalogodavce ubistava glavnog urednika Dana Duška Jovanovića i policijskog inspektora Slavoljuba Šćekić“, navodi se u saopštenju.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 nosi poruku da moramo imati čvrste i mjerljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

„Evropska unija nas ustvari ohrabruje da privedemo pravdi one koji su proteklih decenija državne pare iznosili iz zemlje praveći biznis sa sopstvenim of¬-šor firmama, a iste lažno predstavljali kao renomirane strane partnere. Da kaznimo one na vlasti koji su devastirali javne finansije i naše najvrednije resurse da bi obogatili sebe i svoje najbliže“, piše u saopštenju.

Ocjenom da je i kod nas potrebno uspostaviti uslove za vođenje ravnopravne političke i tržišne utakmice, prema riječima Mijovića, Evropa nas podsjeća da se u Crnoj Gori ni nakon 25 godina od pada gvozdene zavjese još nije dogodila tranzicija iz kontrolisanog u otvoreni društveni sistem.

„Ponovljenim zahtjevima u svim dosadašnjim dokumentima da se do kraja rasvijetli i kazne akteri Afere Snimak, Evropska unija nam obećava da će podržati napore da se i u Crnoj Gori stvore uslovi za smjenjivost vlasti. I podstiče da u tome istrajemo uprkos nedvosmislenim izjavama lidera vladajuće partije da će, radi opstanka na vlasti, nastaviti da zloupotrebljava nasljeđeni monopol iz komunističke epohe“, saopštio je Mijović.         

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније