Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 12. 2013. 12:37 >> 20:20
8

ZADOVOLJSTVO I OPTIMIZAM

Đukanović: Otvaranje poglavlja priznanje Vladi

Premijer Milo Đukanović je sumirajući ovogodišnje rezultate, na otvorenoj sjednici održanoj u Vladinom domu na Cetinju, kazao da Vlada može biti zadovoljna. ''Jučerašnje otvaranje poglavlja 23 i 24 u Briselu je veliko priznanje Vladi za aktivnosti u ovoj godini'', kazao je Đukanović.

''Juče u Briselu, osim poglavlja 23 i 24, otvorena su i još tri poglavlja. Rezultati potvrđuju da radimo dobro i ozbiljno zajedno sa partnerima iz Brisela,'' kazao je Đukanović i dodao da je Vlada posvećeno radila na realizaciji obaveza na evropskom putu.

Đukanović ne očekuje priznanje opozicije

Premijer je, na pitanje da li očekuje da će opozicija odati priznanje Vladi nakon jučerašnjeg otvaranja pet poglavlja, kazao da ne vjeruje, iako je prisutan viši nivo demokratske kulture. 

''Promjena demokratsko – političkog ambijenta u Crnoj Gori ne dolazi preko noći i za to nam je potreban process emancipacije. Ne očekujem nikakav spektakl kroz zaokret opozicije prema pitanju poštovanja napora koje ulaže Vlada. Znamo da su ove i sve druge teme-pitanja koja opozicije služe kao osnov za kritiku rada Vlade. Volio bi kada bi mogli da čujemo riječi priznanja, ali ne vjerujem da će se to desiti'', rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da se nije prepoznao u izjavi predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, koji je kazao da Crna Gora danas podsjeća na Crnu Goru pred kraj vladavine kralja Nikole.

Preispitivanje Vlade u januaru

Kontinuirano preispitivanje sastava Vlade počeće u januaru, najavio je Đukanović, navodeći da je to normalan proces u svakoj izvršnoj vlasti.

Upitan da li preispitivanje rješenja u resorima obrazavanja, zdravstva i rada, koja je ranije najavio, znači i preispitivanje rad ministara u tim oblastima, Đukanović je kazao da nije najavio preispitivanje odgovornosti ministara nego razgovor o strukturnim reformama u tim oblastima.

''To je proces koji je kontinuiran i svaki premijer dnevno preispituje kvalitet rada na svakoj poziciji, pitanja odgovornosti će doći na dnevni red, ali su do sada neka druga imala prioritet'', rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kontinuirano preispitivanje vladinog »tima« počeće u januaru, »i tada ćemo govoriti o ostvarivanju ključnih ciljeva vladine politike«.

Upitan da li je imao kontakte sa Socijalističkom narodnom partijom, imajući u vidu njegov poziv srpskim strankama da uđu u Vladu, Đukanović je rekao da nije nov stav da potencira politiku otvorenih vrata Vlade za ukjljučivanje u njen sastav i drugih parlamentarnih partija.

''Vjerujem da bi bolje udružili potencijale radeći u Vladi, a ulaskom u izvršnu vlast neke od partija koje su bile protiv nezavisnosti doprinijeli prevazilaženju jaza koji je ostao nakon referenduma'', rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je predrasuda da srpski narod u Crnoj Gori nije ostvario do kraja svoja prava.

''Ali Vlada je osjetljiva prema pitanjima svih nacionalnih grupa, tako smo se pažljivo odnosili prema svim manjinskim nacionalnim zajednicama'', kazao je Đukanović.

Vojne, bezbjednosne, kao i reforme društva u cjelini, najbolje su preporuke za put u NATO, kazao je premijer.

''Uvijek se može i više i bolje, ali to što smo mi radili u datim okolnostima daje mi razloga za optimizam. Mislim da je najznačajniji kvalitet ove Vlade  to što smo pokazali da smo tim koji zna šta hoće i koji zna kako to da ostvari'', kazao je Đukanović.

Premijer je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao je da će od 2014. ''posebna pažnja biti usmjerena na sve slabosti u sistemu, a takođe i posebna pažnja će biti posvećena strukturnim reformama''.

''Treba stvoriti uslove da se u punoj mjeri valorizuju strane investicije u Crnoj Gri, a te investicije treba da budu katalizator razvoja domaćeg malog i srednjeg biznisa. Uz kapital nam trebaju i znanja i zato je važno da pažjljivo vodimo računa o razvoju poslovnog ambijenta'', kazao je predsjednik Vlade.

Ne planiraju se novi porezi

Premijer je kazao i da Vlada nije planirala nove poreze, ukoliko u parlamentu ne prođe oporezivanje računa za mobilne telefone, koji su veći od 5 eura.

''Nijesmo planirali nove poreze. Zaista nerado smo se opredijelili za ove korekcije u poreskom sistemu. Zbog toga sam insistirao da su korekcije privremene. Naše opredjeljene ostaje da i dalje unaprjeđujemo poreski sistem. Nadam se da će parlament imati razumijevanja za ovaj porez na račune za mobilne telefone, koji su veći od 5 eura'', kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da se mora preispitati radno zakonodavstvo, s obzirom na ozbiljne prigovore brojnih poslodavaca na sadašnja rješenja. 

Đukanović optimista oko KAP-a

Premijer je kazao da je optimista kada je riječ o Kombinatu aluminijuma.

''Kap je u stečaju, u međuvremenu je proglašen bankot. Moje je uvjerenje da će imovina KAP-a dobiti kupce i da je moguće organizovati proizvodnju aluminijske industrije u narednom periodu. Mi danas govorimo o optimalnom broju od 700 radnika, koji bi radio u Kombinatu. Proizvodnja bi akumulirala i viši nivo cijena struje, od onog koji je Kombinat do sada mogao da plati'', kazao je Đukanović.

Gradnja autoputa počinje 25.februara ?

Premijer i ministar saobraćaja su ponovili da bi gradnja autoputa trebalo da počne 25.februara i da tako smatraju kineski partneri.

''Čini mi se da bi mogli potvrditi da je to realna dinamika početka fizičke realizacije projekta. Nadajmo se da ćemo imati punu kooperativnost parlamenta da možemo stvoriti uslove da što ranije krenemo u realizaciju projekta,'' kazao je Đukanović.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je da je procjena kineskih partnera da možemo početi sa fizičkom realizacijom projekta 25. februara naredne godine. Brajović je podsjetio da je ratifikovan opšti sporazum o saradnji između Crne Gore i Kine.

''Očekujemo da u januaru završimo pregovaranje i očekujemo angažovanje oko 4,5 hiljada radnika na gradnji autoputa'', kazao je Brajović.

Prva otvorena sjednica Vlade

Premijer je naglasio da je sjednica Vlade prva koja se održava na Cetinju, od obnove nezavisnosti i prva koja je otvorena za javnost.

''Želim da javnost upoznamo sa učinkom Vlade u ovoj i realizaciji strateških planova za 2014. godinu'', naglasio je premijer.

Đukanović je kazao da možemo biti zadovoljni rezultatom ostvarenim u ovoj godini.

''Jučerašnje otvaranje poglavlja 23 i 24 u Briselu je veliko priznanje Vladi za aktivnosti u ovoj godini'', kazao je Đukanović.

''Sve što je Vlada radila je u funkciji rasta i unaprjeđenja životnog standarda. Rezultati koje smo ostvarili daju nam realni optimizam da možemo poboljšati životni standard. Moramo ipak sprovesti strukturne reforme'', kazao je Đukanović.

Premijer je kazao da nije prepoznao da se u Crnoj Gori vrši pritisak na medije i smatra da postoji apsolutna sloboda izražavanja.

Potpredsjednik Vlade i šef diplomatije, Igor Lukšić kazao je da se, nakon otvaranja 23. i 24. poglavlja, na planu evropske integracije, očekuje rad na otvaranju niza poglavlja za koja je procijenjeno da je Crna Gora na visokom stepenu usklađenosti, odnosno u kojima nema početnih mjerila.

''Uporedo s tim, ispunjavanje obaveza iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje će biti prioritetna obaveza koja će davati impuls cjelokupnom pregovaračkom procesu. Ono što je suština je da su napori na utemeljivanju vladavine prava krucijalni za dugoročni stabilan ekonomski progres'', rekao je Lukšić.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Duško Marković, rekao je da jačanje sistema zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda ostaje u vrhu prioriteta.

On je naveo da je Crna Gora, ispunila važan cilj otvaranjem dva najbitnija poglavlja, 23 i 24 koja su, kako je rekao, pretpostavka za sveukupan društveni napredak.

On smatra da je to jedan od najznačajnih dana od kako smo otpočeli pristup ka EU.

''Obaveze se usložnjavaju a aktivnosti intenziviraju'', kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, osim smanjenja broja zaostalih predmeta cilj je i smanjenje neizvršenih presuda.

''Ne možemo tolerisati pojavu da se sudske odluke ne izvršavaju, jer to suštinski ugrožava vladavinu prava. Racionalizacija pravosudne mreže treba da rezultira objedinjavanjem dva privredna u jedan privredni sud i foirmiranje specijalnog suda i tužilaštava za organizovani kriminal i korupciju'', poručio je Marković.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović kazao je da će se nastaviti strukturne reforme i završiti više projekta, među kojima i projekat socijalnog kartona.

Otvorenoj sjednici Vlade, koja se direktno prenosila na Radiju i Televiziji Crne Gore, prisustvovali su i čelnici lokalnih samouprava i predstavnici poslovne (biznis) zajednice, kao i predstavnici medija.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније