Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

16. 02. 2022. 18:05 >> 18:07
7

MEDOKS PORUČILA

Politički dijalog djelotvorniji od protesta

Trenutna politička situacija u Crnoj Gori nije neuobičajena u demokratskim društvima, te izlaz iz političke krize leži upravo u demokratiji, kazala je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks. Ističe da, bilo da se formira manjinska vlada ili da se ide na prijevremene izbore – dok god odluka predstavlja volju građana, ona je demokratska.

Medoks je za Novu M komentarisala i moguće proteste DF-a koji najavljuju blokadu čitave Crne Gore ukoliko se Vlada formira uz podršku Đukanovićevog DPS-a, te istakla da su protesti legitiman način iskazivanja mišljenja, ali da bi bilo mnogo djelotvornije ako bi se sve partije uključile u politički dijalog, umjesto što te političke razlike iznose na ulicu

Govoreći o tome u čemu vidi rješenje i izlaz iz političke krize, Medoks je rekla da u demokratskim društvima nije neuobičajeno vidjeti promjene u koalicijama, pa čak ni izglasavanje nepovjerenja.

"Ali mislim da je važno, čak i pohvalno, napomenuti da su članovi Vlade i političke stranke slijedile demokratski put tokom ove tranzicije. Rješenje situacije će biti upravo u tome. Predstavnici crnogorskog naroda – poslanici će izabrati put naprijed. Oni bi mogli izabrati da podrže novu Vladu ili bi mogli izabrati nove izbore. I jedno i drugo su demokratska prava. Sve dok većina poslanika glasa za bilo koju od ponuđenih opcija - to predstavlja volju građana", kazala je Medoks.

Britanska ambasadorka ističe da je put demokratije uvijek izlaz. Komentarisala je  i moguće proteste DF-a koji najavljuje blokadu čitave Crne Gore, ukoliko se Vlada formira uz podršku Đukanovićevog DPS-a.

"Formiranje nove Vlade - to je demokratski. Podrška novim izborima – to je isto demokratski. Protesti – takođe su demokratsko pravo. Sve su to demokratski načini kojima se poštuje volja građana. Što se tiče protesta, iako je to legitiman način iskazivanja mišljenja, u krajnjem, bilo bi mnogo djelotvornije ako bi se sve partije uključile u politički dijalog, našle oblasti u kojima mogu sarađivati, umjesto što te političke razlike iznose na ulicu", kazala je ona.

Na pitanje da li vjeruje da bi manjinska vlada bila održiva na duže staze, Medoks navodi: "Manjinskoj Vladi je, po definiciji, potrebna podrška drugih partija da bi funkcionisala i bila održiva. Dakle, da bi bila održiva, oni moraju biti u stanju da se dogovore sa drugim strankama o zajedničkim temeljnim principima na samom početku, tako da mogu biti sigurni da imaju podršku koja im je potrebna tokom dužeg perioda. Za to će biti potreban politički dijalog i kompromis. Ne bih željela da predviđam da li su stranke ovdje u Crnoj Gori spremne na dijalog i kompromis, vjerujem da jesu: ako mogu postići kompromis i dijalog, onda bi ta Vlada mogla biti održiva".

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније