Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

15. 02. 2022. 12:14 >> 14:11
3

ZAVRŠENA SJEDNICA

TS u četvrtak o penzionisanju tužilaca

Tužilački savjet ipak danas neće raspravljati o smjeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, jer je vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović kazala da za tačku dnevnog reda o penzionisanju tužilaca koji su za to stekli uslov za sada nemaju dostupnu dokumentaciju, saznaje TVCG. Članovi TS-a su se saglasili da se o tome raspravlja na sjednici koja je zakazana za četvrtak popodne, kako bi prikupili sve informacije.

Na početku sjednice predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović tražio je izmjenu dnevnog reda kako bi konstatovali prestanak funkcije tužiocima koji imaju pravo na starosnu penziju. Međutim, vršiteljka družnosti VDT-a Maja Jovanović kazala je da za to u ovom trenutku nemaju dostupne informacije.

Milović je novinarima nakon sjednice kazao da razumije tužioce zašto ponovo nijesu bili spremni da raspravljaju o penzionisanju kolega. 

“Ja kao član TS-a iz Ministarstva pravde razumijem tužioce jer se radi o njihovim kolegama, te da odluka da neko ispunjava uslove za starosnu penziju je prekid njihovog rada, tako da shvatam koliko je to za njih kompleksno. Vrlo brzo imati informaciju ko ispunjava uslove, tako da će svima nama biti lakše. Podatke ćemo dobiti od Fonda PIO što će nam biti olakšano”, kazao je Milović. 

Za sada, kako je kazao, na dnevnom redu u četvrtak je ispunjenost uslova za starosnu penziju i izbor disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika.

“Ne vjerujem da ispunjenost uslova za starosnu penziju može da se prolongira nakon četvrtka ukoliko dobijemo potrebne podatke od Fonda PIO. Mi samo treba da konstatujemo i ispoštujemo načelo istinitosti po pitanju akta koje nam dostavi Fond. Nema tu šta da se raspravlja i previše diskutuje. Mi naravno možemo otvoriti diskusiju. Ovo je kolegijalni organ gdje je diskusija potrebna i dobrodošla, ali mislim da neće moći ništa da se prolongira”, kazao je Milović.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić u dopisu predsjednici Tužilačkog savjeta kazao je da bi njegova smjena na osnovu ispunjenja uslova za penziju, nedvosmisleno značila diskriminaciju po osnovu godina. On je tražio od Tužilačkog savjeta da iz odlučivanja u vezi sa njim, izuzme dva člana Sinišu Gazivodu i Steva Muka.

Milović je  kazao je da Katnić ima pravo da piše dopis i traži izuzeće određenih članova.

”Odlučićemo o tome da li on ispunjava uslove za to, ali nikome ne možemo zabraniti da se obrati Tužilačkom savjetu”, kazao je Milović. 

"Predloženi kandidati za disciplinskog tužioca profesionalci"

On je rekao da se nada da će Ministarstvo imati prijedlog za kandidate za disciplinskog tužioca do naredne sjednice u četvrtak.

“Upoznat sam sa prijedlogom od strane tužilaca. Mogu vam reći riječ je o profesionalcima. Vidjećemo i po tom pitanju. Ispoštovaćemo rokove i da sve bude po zakonu”, kazao je Milović.

Rok od 15 dana ističe u nedjelju, zbog čega se pomjera za ponedjeljak 21. mart.

Govoreći o izboru rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kazao je da su tražili TS-a izdodatna pojašnjenja i materijal.

“Jer ne možemo samo na osnovu jedne pritužbe donijeti bilo kakvu odluku niti konstatovati bilo kakvu nepravilnost. Potrebno je da nam se dostave potrebna dokumenta da bismo mogli da se upoznamo s cijelim slučajem”, kazao je on.

U Skupštini je 29.decembra 2021. godine izabrano pet novih članova TS-a iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

Za nove članove TS-a iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović.

Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana Tužilačkog savjeta iz nevladinog sektora. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније