Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

28. 01. 2022. 12:18   >>  12:27 7

POPOVIĆ

"Temeljni ugovor sa SPC neće proći"

Predsjednik Liberalne partije i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Popović kazao je da premijer Zdravko Krivokapić namjerava da u ovih par dana potpiše Temeljni ugovor sa SPC, iza očiju javnosti i, kako su kazali, bez ikakvog legitmiteta i podrške u Vladi i Skupštini.

"Odlazeća Vlada čiji premijer je i sam priznao da neće dočekati polovinu februara na tom mjestu, prema našim saznanjima, pokušaće da obavi svoje prljave zadatke što hitnije. Krivokapić namjerava da u ovih par dana potpiše Temeljni ugovor sa SPC, iza očiju javnosti i bez ikakvog legitmiteta i podrške kako u svojoj Vladi tako i u Skupštini. Smatraćemo takav čin veleizdajom nacionalnih interesa Crne Gore sa teškim krivičnim posljedicama za koji će njegovi vinovnici morati da odgovaraju", kazao je Popović.

On dodaje da će premijer i njegovi saradnici morati da odgovaraju.

"Naročito nakon skorog gubitka funkcionalnog imuniteta koji odlazeći premijer i njegovi saradnici uživaju, moraće da odgovaraju pred zakonom i institucijama po svim osnovama urušavanja državno-pravnog poretka", kazao je Popović.

On dodaje da se, kako se, kako je kazao, "falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom".

U samom ugovoru dostupnom javnosti, kako je rekao "barem sedam članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito doživotno davanje imuniteta svještenicima kao poslanicima i ministrima, koji ga doduše imaju samo tokom mandata, ali i izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija".

"Upozoravamo premijera Krivokapića da on lično i ono što je ostalo od njegove Vlade nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo što u ime države Crne Gore, naročito ne ovakav akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama. Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve, ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Imuniteti državnih funkcionera nijesu vječni, a krivična dijela ne zastarijevaju tako brzo, naročito kada je u pitanju izdaja nacionalnih interesa", zaključio je Popović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније