Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

26. 01. 2022. 20:37 >> 20:38
4

PIČ I ĐUKANOVIĆ

Velika Britanija podržava demokratiju u CG

Vlada Velike Britanije podržava demokratiju u Crnoj Gori i njene institucije i poštuje dužinu odnosa dvije države, kazao je Specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič. On se danas sastao s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem,

Predsjednik Đukanović je kazao da se raduje pažnji koju zvanični London posvećuje Zapadnom Balkanu koja može biti, kako je rekao, ohrabrenje i velika pomoć proevropskim snagama u svim zemljama regiona.

On je visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države i zahvalio za kontinuiranu podršku koja je bila veoma korisna za Crnu Goru, kako u periodu turbulentnih dešavanja 90-ih, obnove nezavisnosti, prijema u NATO, tako i danas na putu ka članstvu u EU.

Uz zahvalnost i za visoki nivo političkog dijaloga, pozdravio je saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, carine i finansija i borbe protiv organizovanog kriminala.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, informisao sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, gdje je toku proces konsolidacije vlasti, uz očekivanje da naredni mjesec donese razjašnjenje situacije u pravcu očuvanja multietničkog sklada, stabilnosti i realne perspektive evropske budućnosti, i povratka Crne Gore u poziciju stabilnog partnera u promociji evropske i evroatlantske politike.

Sa izaslanikom Pičom, kako se navodi, podijelio je utisak o ozbiljnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona na političkom i bezbjednosnom planu, uz ocjenu da bi odsustvo inicijative prema regionu dodatno otvorilo prostor za treće strane i usporilo integraciju.

Pič je naglasio da je njegovo imenovanje pokazatelj interesovanja Velike Britanije za ovaj region tokom kojeg će neumorno raditi da pomogne procesima.

Podsjetivši da je kroz prethodni rad u odbrambenom sektoru bio neposredni svjedok prijema Crne Gore u NATO tijesno sarađujući sa našim sistemom odbrane, iskazao je  zadovoljstvo jako dobrim odnosima. Uz visoke ocjene o profesionalnim kapacitetima crnogorske vojske, istakao je da je njegov dolazak i znak prijateljstva prema Crnoj Gori.

"Zahvalio je na saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, i kao oblast daljeg širenja saradnje prepoznao sajber bezbjednost i borbu protiv dezinformacija, što smatra posebno važnim. On je naglasio da je vrijeme da se sa najvišeg nivoa, kao prijatelji u NATO, konačno pozabavimo pitanjima dezinformisanja, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju i oblikovanjem političkog pejzaža nanose ozbiljnu štetu, što ne smijemo dozvoliti", navodi se u saopštenju.

On je prenio Đukanoviću poruke sa kojima je nedavno upoznao i predstavnike Brisela, da moramo podržati put zemalja Zapadnog Balkana u EU, uz saglasnost da su se evropske vrijednosti i evroatlantske ideje srele sa izazovima koji nijesu bili prisustni od 90-ih i da su ti narativi loši, ali privlače pažnju.

U tom kontekstu najavio je blisku saradnju sa izaslanicima EU, SAD, i ambasadorima u regionu, kako bi se svaki vakuum pogodan za upliv trećih strana ispunio evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

"Moramo spustiti tenzije kako bismo dozvolili dijalogu da funkcioniše", kazao je Pič.

Postignut je, kaže, veoma visok stepen saglasnosti o stanju i izazovima na Zapadnom Balkanu, i obostrano iskazana puna otvorenost i spremnost za saradnju u njihovom savladavanju.

"Naša vrata su vam otvorena", poručio je specijalni izaslanik Pič.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније