Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio CG [ B.B. ]

26. 01. 2022. 14:42 >> 15:11
3

BILČIK

Jasna održiva većina u parlamentu ili izbori

Da bi napredovala ka EU, Crnoj Gori je potrebna stabilna, pouzdana i održiva proevropska parlamentarna većina, kazao je Radiju Crne Gore predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

"Dva su načina da Crna Gora prevaziđe krizu vlasti – da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u Parlamentu čiji mandat ističe 2024. ili ako to nije moguće, da zakaže vanredne parlamentarne izbore", kazao je Bilčik.

Upitan da li bi eventualna manjinska Vlada mogla donijeti reforme potrebne za napredak na evropskom putu,
Bilčik smatra da je u stvari, sadašnja Vlada u mnogim prilikama bila manjinska, jer nije uživala većinsku podršku u Parlamentu.

"Ono što Crnoj Gori treba jeste stabilna, pouzdana i održiva, jasna proevropska parlamentarna većina o ključnim pitanjima koja crnogorski Parlament mora usvojiti da bi zemlja napredovala ka EU”, rekao je Bilčik.

Rješenje je u rukama političara, naglasio je on i pozvao ih da situaciju shvate ozbiljno i izlaz iz krize pronađu što prije.

“Sve bih pozvao da traže bolje rješenje od onoga što nudi aktuelna Vlada, jer rješenje koje se ne oslanja na stabilnu i predvidljivu većinu u Parlamentu ne približava Crnu Goru EU i to se mora promijeniti”, naveo je Bilčik.

Komentarišući proteste protiv formiranja manjinske Vlade, Bilčik je kazao da je nesporno pravo građana da protestuju, ali na način da to ne produbljuje polarizaciju, niti ugrožava ionako krhku stabilnost
crnogorskog društva.

"Nadam se da će se o budućnosti Crne Gore odlučivati ne na ulici, već u institucijama koje su oličenje
demokratije”, rekao je Bilčik.

Kazao je i da u Evropskom parlamentu pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori, pa će izvjestilac Tonino Picula nacrt izvještaja pripremiti tek kada situacija u zemlji bude jasnija. Naglasio je i da je to što je profunkcionisao Tužilački savjet dobra vijest.

“Pozdravljam vijest da se Tužilački savjet sastao i počeo da radi i to je važan korak. Vidjećemo šta će biti dalje”, istakao je Bilčik.

Prošla godina nije bila dobra za naš evropski put, podvukao je Bilčik uz napomenu da nije bilo potrebnih reformi i zatvaranja poglavlja. Iako tapka u mjestu, Crna Gora ostaje lider i nije nerealno, kaže Bilčik, da do 2025. postane članica EU.

“Tri godine su, mnogi bi rekli, čitava vječnost i mnogo toga se može postići. Ako Crna Gora primijeni potrebne reforme, realno je govoriti o budućoj članici EU. Crna Gora je predvodnik i najnaprednija
država, i nadam se da političari neće protraćiti priliku već da će se fokusirati na širu sliku kada su u pitanju teške odluke koje treba donijeti u sedmicama i mjesecima koji slijede. Crna Gora je odličan
kandidat za člana evropske porodice i nadam se da će političke elite pokazati stratešku odgovornost kada se radi o ključnom cilju za građane Crne Gore”, rekao je Bilčik.

On je zaključio da su i najnovijim istraživanjem javnog mnjenja građani poslali jasnu poruku da žele u
EU.

Bojana Milićević, RCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније