Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

26. 01. 2022. 06:20 >> 06:22
4

GEORGIEV ZA TVCG

Vanredni izbori neminovnost

Dugogodišnji novinar iz Srbije Slobodan Georgiev kaže za TVCG da su vanredni izbori neminovnost u Crnoj Gori. Iz Centra za demokratsku tranziciju poručuju da ponašanje premijera koji je, nakon inicijative o smjeni Vlade, počeo da smjenjuje brojne kadrove i postavlja sebi podobne, nije demokratsko.

“Uzurpacija institucija i funkcija, koju gledamo prethodnih dana, i njihovo gomilanje u rukama nekoliko ljudi definitivno je jedna opasna pojava. Institucije treba da služe demokratskom funkcionisanju poretka. Njihova uloga je da rješavaju krize a ne da ih raspiruju”, kaže za TVCG Milica Kovačević iz CDT-a.

Dugogodišnji novinar iz Srbije Slobodan Georgiev, ističe da premijer ima pravo da donosi ovakve odluke.

Naglašava, međutim, da je loše i za građane i za državu da funkcionišu u takvim uslovima.

“Nije dobra ta nestabilnost politička koja se javila sad u Crnoj Gori i pravo je pitanje koji je najbolji način da se iz te nestabilnosti izađe”, kaže Georgiev.

Kao jedan od načina izlaska iz nestabilnosti, iz CDT-a navode usvajanje zakona koji će jasno odrediti šta su čije nadležnosti.  

“Vjerujemo i nadamo se da ćemo iz ovoga kao društvo naučiti lekciju u kojoj je možda i odgovor na pitanje zašto nam je potreban zakon o Skupštini i o Vladi i zašto su toliko godina političke elite odbijale naš predlog da se krene s izradom tih zakona”, navodi Kovačević.

Zakoni o Skupštini i Vladi, poručuje Kovačevića, precizirali bi određene norme, pa ne bi svako mogao da ih tumači kako mu odgovora.  

“Oni ne bi mogli riješiti nečiju namjeru da postupa suprotno Ustavu i zakonu, ali bi mogli precizirati ustavne norme i popuniti mnoge pravne praznine koje smo vidjeli prethodnih dana”, navodi Kovačević.

Dok se čeka usvajanje zakona, Georgiev naglašava da su vanredni izbori neminovnost.

“Čini mi se, i kad bi se desila neka rekonstrukcija ili formirala manjinska vlada, da bi to opet moralo da vodi ka vanrednim izborima. Pa ako se mora na izbore, bolje i to, nego da se održava ovakva vrsta tenzija gdje ljudima nije do kraja jasno ko šta radi”, navodi Georgiev.

Sagovornici TVCG zaključuju da je sve ovo posljedica nenaviknutosti na političke promjene i ističu da se ovakve stvari moraju rješavati na demokratski način, u okviru institucija koje će djelovati u javnom, a ne političkom interesu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније