Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 01. 2022. 07:14   >>  07:16 1

EU INTEGRACIJE

Francuska će insistirati da učinimo konkretne korake

Pored stabilizacije na političkoj sceni, Crna Gora u narednom periodu mora dati opipljive rezultate u evropskim integracijama, tokom polugodišnjeg francuskog predsjedavanja, kažu sagovornici TVCG. Podsjećaju i da Francuska ima tvrd stav prema Zapadnom Balkanu.

Francuska je nakon 14 godina, 1.januara preuzela presjedavanje Savjetom Evropske unije, a među njenim prioritetima bice izgradnja jace i suverenije evropske zajednice, odbrana vladavine prava i evropskih vrijednosti. Zbog ranjeg Makronovog tvrdog stava prema Zapadnom Balkanu, Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u ovom trenutku nije optimista kada su u pitanju integracije Crne Gore.

"Iako se ponekad njegove izjave kreću u drugom smjeru, sve ono što on uradi u prethodnih nekoliko godina je zapravo bilo zadržavanje i držanje zemalja Zapadnog Balkana na distanci kada je u pitanju pridruzivanje Evropskoj uniji", kaže Radulović.

Francuska će insistirati da učinimo konkretne korake. To je kazao spoljnopolitički urednik Radija Crne Gore Slaviša Đorđević, citirajući ambasadora te zemlje u Podgorici.

Poručuje da nismo mali broj puta čuli takva očekivanja da se moramo ne samo boriti nego i izboriti protiv korupcije i organizoivaog kriminala. Kaže da će se finansiranje iz fondova EU ka našoj zemlji bez sumnje nastaviti.

"Takođe i Makron je najavio da će pomoći upravo kroz finansijsko-ekonomska ulaganja ka Crnoj Gori, konkrento šta će od toga biti još uvijek je neizvjesno", kaže Đorđević.

Radulović tvrdi da što prije Crna Gora bude izašla iz ovog specificnog političkog problema u kom se našla, to će biti bolje i za proces pregovora. Poručuje da ćemo potrošiti ne samo 6 mjeseci francuskog presjedavanja, nego nakon toga još pola godine da saniramo posljedice devastacije institucija. 

"Nadajmo se da to neće raditi još dugo i da će nova vlada ipak biti ta koja će krenuti u revitalizaciju institucija i onih koji se bave poglavljima 23 i 24 i na realizaciju pregovaračke strukture koja je takođe devanstirana", navodi Radulović.

Francuska će na kraju presjedavanja, kaže Đorđević, organizovati konferenciju o Zapadnom Balkanu koja bi trebalo da dokaže ulogu koju ta zemnlja pridaje regionu i njegovoj evropskoj perspektivi.

Dragana Šundić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније