Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTCG Portal [ I. P. ]

21. 01. 2022. 08:49 >> 08:50
5

KOPRIVICA SMATRA

Vanredni izbori najpoštenije rješenje krize

Vanredni izbori bili bi najpošteniji izlaz iz cjelokupne političke situacije, ali bi sve to dovelo do neaktivnosti i zastoja u reformama, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

Koprivica je u Jutarnjem programu TVCG saopštio kako je sada svima jasno da se iz cjelokupne situacije mora izaći nekom velikom promjenom.

On navodi i da se nova vlada u ovom trenutku, što se tiče Ustava i načina njegovog tumačenja, može formirati, a ko god misli da ne može, kako je rekao, ima Ustavni sud pa se i to pitanje lako može razriješiti.

Ciljevi i trajanje nove vlade

Na pitanje koliko bi trebalo da traje nova vlada, te koji bi trebalo da budu njeni ključni ciljevi, Koprivica je rekao: "Koja god vlada da bude ona mora da ima tu šok terapiju, da uradi nešto pozitivno, konsenzus, da se riješe ključne stvari - izborno zakonodavstvo, izbor najvažnijih funkcija u pravosuđu, odnos skupštine i vlade i mnoge druge važne stvari".

Nastavak evropskih integracija, kako je rekao, mora biti krucijalni cilj te vlade. Sa svim tim zadacima, kako kaže, rok trajanja bi bio najmanje godinu dana.

Govoreći o procedurama, on je pojasnio da prestanak mandata parlamenta može da se desi na dva načina - njegovim skraćenjem ili raspuštanjem.

"Skraćenje je član 84 Ustava Crne Gore, i on kaže vrlo precizno kako se to radi - to može da inicira predsjednik države, 25 poslanika ili Vlada i to je ovaj slučaj koji radi Vlada Zdravka Krivokapića. Mi mislimo da je to sa stanovišta procedura sve u redu, da je legalno", kaže Koprivica.

Druga varijanta, koja nije u sada u igri je raspuštanje parlamenta i to je druga pravna operacija.

"Formalno pravno mi mislimo da je ova inicijativa Vlade Crne Gore u redu, ali suštinski to ne mislimo jer su razlozi koje su oni naveli komični. Oni razlozi koji se tamo navode nemaju utemeljenje u stvarnosti, oni se dešavaju godinu i po dana i prije pa naravno da Vlada nije pokrenula ovu proceduru. Ona to pokreće kad vidi da joj se bliži kraj i tako zloupotrebljava instituciju da bi branila svoju poziciju", rekao je Koprivica.

Komentarišući redosljed inicijativa u parlamentu 3. i 4. februara, Koprivica smatra da je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić pogriješio, te da je te inicijative trebalo da postavi onako kako su pristizale.

"Ne kažem da je prekršio zakon, ali mislim da je najpoštenije bilo da se ide redosljedom kako su pristizale. Bespredmetno je raspravljati o smjeni potpredsjednika Dritana Abazovića, ako se već smijeni čitava vlada prethodno. Mora da bude neki logičan tok", rekao je Koprivica.

Kakve su nam istituciije

On je ocijenio da insitucije nijesu nezavisne i da se odluke donose po političkom diktatu, što je, kako je rekao, nastavak prakse iz prethodnog perioda.

Crna Gora, kako je rekao, ima velikih problema sa uticajima sa strane.

"Medijskim - svjedočite svakodnevno. Finansijskim, sa finansiranjem partija, znate kakve su se priče pričale, kakve smo afere imali, Koverta i slično, šta je urađeno po tom pitanju", pitao je Koprivica. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније