Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTCG Portal [ I. P. ]

21. 01. 2022. 08:11   >>  09:09 23

OMERAGIĆ VJERUJE

CG nije spremna za vanredne izbore

Više smo nego uvjereni da će inicijativa opozicije i Građanskog pokreta URA o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore dobiti potreban broj glasova u parlamentu, te da će ona sigurno biti smijenjena početkom februara, ocijenio je portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić. Crna Gora, kako je rekao, nije spremna za vanredne parlamentarne izbore, jer bi izgubila najmanje godinu dana.

Omeragić je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je Crnoj Gori potrebno nešto sasvim drugo, zbog čega je ponuđen koncept manjinske vlade kako bi se odblokirale institucije i evropski put zemlje.

Oni ipak, kako je rekao, ne bježe od vanrednih izbora, navodeći da su uvijek spremni da čuju sud naroda.

"Pojedini subjekti su govorili da nema izbora do 2024, a sada čujemo da su izbori najbolje rješenje", rekao je Omeragić.

Posljednja politička dešavanja u Crnoj Gori nazvao je političkim zemljotresom, navodeći kako je optimista da će doći do dogovora oko formiranja manjinska vlade.

On je podsjetio da su odmah nakon izbora 2020. kazali da će biti teško da vlada profunkcioniše, predlažući koncept manjinske vlade.

Izvjesno da imamo većinu

"I tada smo bili zagovornici ideje da URA, Demokrate i manjinske stranke budu dio te vlasti, kako bi Crna Gora prošla fazu tranzicione politike, ali nije bilo volje za takvim modelom", rekao je Omeragić.

Govoreći o tome sa kojom većinom očekuje stvaranje manjinske vlade, Omeragić podsjeća da je 40 poslanika opozicije, sa četiri poslanika Ure potpisalo inicijativu.

"To je ono što je izvjesno da imamo većinu. Vidjećemo kako će se ostali odrediti. Za očekivati je da još neke partije vladajuće većine daju podršku ovoj inicijativi", istakao je Omeragić.

Početak februara, kako je rekao, biće dani raspleta, pa su očekivanja od poslanika da se ponašaju mudro i pametno, da se vode državnički i izaberu ono što je najbolje za Crnu Goru.

Omeragić je besmislenom ocijenio inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, jer će se na toj sjednici naći i inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

Dnevni red parlamenta, kako je rekao, neće promijeniti mnogo suštinsku situaciju narednih dana jer postoji dovoljna većina za smjenu Vlade.

Kupovina vremena i taktiziranje

Komentarišući najavu jednog od lidera DF-a Andrije Mandića da će taj politički savez inicirati razgovore lidera većine za razrješenje krize, Omeragić kaže da više nema smisla govoriti o bilo kakvim razgovorima unutar parlamentarne većine, posebno nakon teških riječi posljednjih mjeseci i dani.

"To je uzaludna priča i pokušaj da se kupi vrijeme do održavanja sjednice parlamenta, da bi se spremila taktika za dane koji slijede. Jasno je svima da koalicija ne funkcioniše posljednjih mjeseci, a kulminaciju imamo posljednja tri dana", navodi Omeragić.

On kaže da manjinsku vladu podržavaju iz nekoliko razloga: "Aktuelno stanje je neodrživo, imamo blokadu pravosudnih organa, dobili smo najgori izvještaj o napretku ka EU. Zabrinjava nas da je etnička distanca u porastu".

Nije, kaže, siguran koliko bi ministara iz aktuelne vlade bilo i u manjinskoj vladi: "Mi nijesmo razgovarali o personalnim rješenjima. Manjinska vlada će biti ponuđena onima koji su potpisali Memorandum o saradnji".

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније