Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ TVCG ]

20. 01. 2022. 20:40   >>  20:42

ANALITIČARI SMATRAJU

Manjinska vlada ne može riješiti političku krizu

Analitičari s kojima smo razgovarali kažu da je nezahvalno bilo šta prognozirati u ovom trenutku jer se, kako kažu, u Crnoj Gori dešavaju stvari mimo svake političke logike. Dešavanja na političkoj sceni zbunjuju i građane.

Inicijativa o smjeni Vlade za direktoricu CEDEM-a Milenu Bešić očekivana je, imajuću u vidu turbulentna dešavanja na političkoj sceni.

"Od početka imamo one političke snage koje su potpuno ideološki suprostavljene na jednoj strani, kao konstituente iste vlade. I bilo je za očekivati različite scenarije. Nismo mogli očekivati da će baš na ovakav način da se razvija situacija, ali definitivno da nije iznenađenje",kazala je direktorica CEDEM-a Milena Bešić.

Ideja o manjinskoj vladi je, međutim, iznenađenje za brojne građane, koji su, kako kažu, zbunjeni aktuelnim dešavanjima.

"Nešto što je svojstveno za crnogorsku političku scenu je loša komunikacija političara s građanima. Tako da imamo odjednom situaciju da u ponedjeljak imamo neki pres i najavu neke manjinske vlade, a već dva dana kasnije inicijativu za smjenu postojeće. Pritom, građanima nije objašnjeno na adekvatan način zbog čega se sve to događa", poručio je građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević.

Ono što građane dodatno zbunjuje jeste kako bi se manjinska Vlada odnosila prema započetim i projektima koji slijede, kaže Dragićević.

"Ja lično ne razumijem kako planiraju da kroz taj neki novi politički momenat kao što je formiranje nove vlade, a onda će biti i raspodjele po dubini, da implementiraju program Evropa sad koji je izuzetno važna reforma za Crnu Goru, ali i pripremu turističke sezone koja će po svim indikatorima biti najbolja do sada", istakao je Dragićević.

Neizvjesno je i koliko bi manjinska Vlada mogla trajati. Milena Bešić kaže da je nezahvalno prognozirati, ali ističe da to ne može biti trajno rješenje.

"Zaista je nezahvalno, jer izlazi iz okvira svake moguće političke logike ovo što se kod nas događa. Po prirodi stvari, manjinska vlada nije trajno rješenje. Bilo gdje i bilo kada. Ali suština je da ona treba da ponudi neko prelazno rješenje i obezbijedi uslove za sprovovođenje vanrednih parlamentarnih izbora", kazala je Bešić.

Naši sagovornici saglasni su da manjinska Vlada ne može riješiti političku krizu u Crnoj Gori koja je, kako ističu, sve dublja. Za to je, naglašavaju, neophodan dogovor političara o ključnim pitanjima, ali je on i dalje veoma daleko.

Bojana Baranin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније