Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

20. 01. 2022. 18:03   >>  18:04 4

MITRIĆ ZA PORTAL

Pitanje povjerenja Vladi prioritet, vanredni izbori neizbježni

Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa onda ovaj zahtjev za raspuštanje Skupštine, rekao je za Portal RTCG bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore prof.dr Blagota Mitrić. On je podsjetio na ustavne odredbe koje kažu da se Skupština ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata.

"Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa onda ovaj zahtjev za raspuštanje Skupštine. Za mene je sasvim izvjesno, i kao građanina i kao pravnika, da će predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi biti prihvaćen, i kada bude izglasano nepovjerenje Vladi tog komenta prestaje redovni mandat Vladi i onda obavlja rad do izbora nove vlade. Ona se od tog momenta, prema univerzalnim pravnim pravilima u parlamentarnim demokratijama, nalazi u takozvanom tehničkom mandatu, i nema pravo da donosi bilo kakve važnije odluke, a kamoli tako fundamentalne kao što je raspuštanje Skupštine", rekao je Mitrić. 

On je rekao da Ustav u članu 92 to sve jasno sadrži i da formalno pravno može da se podnese predlog za raspuštanje Skupštine Crne Gore ali ako se bude išlo propisanim redosledom, i ako glasanje o nepovjerenju Vladi bude imalo očekivani epilog, onda je predlog za raspuštanje Skupštine Crne Gore pravno suvišan. 

Mitrić kaže da su ovakvim situacijama prijevremeni parlamentarni izbori neizbježni. 

"Sistematskim tumačenjem prvo člana 110, pa 107 pa člana dva Ustava dolazimo do zaključka da su obavezni prijevremeni parlamentarni izbori i da je Skupština dužna da obavijesti predsjednika države o tome ishodu a onda je predsjednik države dužan da raspiše prijevremene parlamentarne izbore za novi saziv Skupštine. Član 105 jasno propisuje ostavku i razješenje Vlade. Ako pada čitava Vlada, onda su obavezni prijevremeni parlamentarni izbori", kazao je Mitrić.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније