Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V./M.L.B. ]

20. 01. 2022. 17:07   >>  08:23 12

ZAHTJEV

Vlada traži skraćenje mandata Skupštini i izbore u maju

Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore. Vlada je u zahtjevu upućenom predsjedniku Skupštine navela da podnose zahtjev za vanrednu sjednicu Skupštine, za 4. februar u 10 sati. Vlada navodi da bi se na taj način stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji se mogu održati zajedno sa predstojećim redovnim lokalnim izborima u maju.

"Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrješenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili „avangardni“ hazarderi", napisao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na Tviteru.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Skupštine Crne Gore navodi se da su za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela, prilikom razmatranja Predloga ove oduke, određeni su premijer Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

"Kao najpravednije, najbolje i u datim okolnostima jedino demokratsko rješenje za prevazilaženje postojeće
političke situacije vidimo skraćenje mandata Skupštini Cme Gore, čime bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentamih izbora, koji se time mogu održati zajedno sa predstojećim redovnim lokalnim izborima u maju", navodi Vlada u predlogu dostavljenom Skupštini.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

U članu 84. Ustava piše da mandat Skupštine traje četiri godine. Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata Skupštine.

Ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje.

Ustav: Skupština se ne može raspustiti...

Međutim, u članu 92 Ustava Crne Gore navodi se kada se Skupština ne može raspustiti.

"Skupština se ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata", stoji u Ustavu.

Iz Vlade su za Portal RTCG rekli da ova ustavna odredba ne može da se dovede u vezu sa aktuelnom situacijom, imajući u vidu da se ne radi o raspuštanju Skupštine.   

Podsjetimo poslanici koalicije Crno na bijelo i opozicije zatražili od predsjednika Skupštine Alekse Bečića da za 4. februar zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније