Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

20. 01. 2022. 13:11 >> 13:12
18

ADŽIĆ

Za DPS nema mjesta na putu ka EU

DPS se neće vratiti na vlast i za tu partiju nema mjesta na putu ka EU, ali Vlada ima poteškoća sa parlamentarnom većinom zbog čega moramo tražiti funkcionalno rješenje, ako želimo doći do broja 49 i deblokade procesa, poručio je danas potpredsjednik GP URA Filip Adžić.

Adžić ističe da Vlada ima poteškoća sa parlamentarnom većinom, usljed čestih opstrukcija koalicija, partija i poslanika, pa je jasno da takvo stanje ne može dovijeka trajati, uprkos značajnim rezultatima koje je Vlada postigla naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na ekonomskom i socijalnom planu.

On je kategoričan i kaže da se DPS neće vratiti na vlast i da za tu partiju nema mjesta na putu ka EU.

"Usud URA-e je da predvodi procese, donosi odlučujuće poteze i kreira politiku. Ne želimo biti nijemi posmatrači procesa, niti zbog sitnih partijskih interesa prepustiti stagnaciju Crne Gore na njenom evropskom putu“, poručuje Adžić u saopštenju.

Ističe i da je potrebno napomenuti da su postojala četiri modela za rješavanje političke krize.

"Jedan model podrazumijevao je rekonstrukciju Vlade na nivou eksperata i mi smo taj model podržavali, odbacujući drugi model koji je podrazumijevao rekonstrukciju u smislu ulaska partijski obojenih političara u Vladi. Nakon što ta dva modela nijesu imala potrebnu većinu, ostale su opcija manjinske Vlade ili opcija vanrednih parlamentarnih izbora. Ne želeći da izborima izmrcvarenu državu ponovo vodimo u dugi izborni proces, nudimo model manjinske Vlade svim poslanicima“, kaže Adžić.

Ukazuje da model koji nudi koalicija "Crno na bijelo“ predstavlja pomirenje i inkluziju svih koji Crnu Goru vide u EU, kao građansku, modernu i demokratsku državu, o čijoj budućnosti se odlučuje isključivo u Crnoj Gori.

"Na našem putu ka EU neće biti prostora za retrogradne i radikalne strukture potpomognute centrima moći iz drugih država, ali ni za one koji su duboko srasle sa kriminalnim frakcijama. Otvoreni smo za sve koji dijele građanske vrijednosti, a suprotstavljaju se krajnje radikalnim i desničarskim tonovima, za sve one koji žele stabilnost i pomirenje, naspram konstantne tenzije i otvaranja bolnih rana iz ružne prošlosti. Otvoreni smo za one čiji je prioritet budućnost i prosperitet, a ne vraćanje u prošli vijek“, kaže Adžić.

On poziva sve parlamentarne partije da shvate ozbiljnost momenta u kojem se država nalazi i da, bez obzira na zapaljivu retoriku koju koriste posljednjih dana i mjeseci, ipak razmisle o budućnosti naše zemlje.

"Pomognite Crnoj Gori da deblokira proces pristupanje EU i deblokira institucije sistema. Podržite implementaciju programa 'Evropa sad' i snažniji nastavak obračuna sa kriminalnom i korupcijom. To su tačke koje spajaju svakog građanina u Crnoj Gori i proizvode neophodnu koheziju i stabilnost koja nam je nasušno potrebna za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Može Crna Gora", zaključuje Adžić.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније