Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

18. 01. 2022. 20:19   >>  20:20 1

TREĆA ŽENA NA ČELU

Metsola najmlađa predsjednica EP u njegovoj istoriji

Roberta Metsola sa Malte izabrana je glasovima poslanika za novu predsjednicu Evropskog parlamenta. Ona će na toj funkciji ostati naredne dvije i po godine. Izbor nove predsjednice pratio je dopisnik iz Brisela za TVCG Ivan Mijanović.

Nova predsjednica Evropskog parlamenta, maltežanka Roberta Metsola, dobila je već u prvom krugu apsolutnu podršku. Za nju je glasalo 458 poslanika od ukupno 690 koliko je učestovalo u glasanju. Metsola je treća žena na čelu ove institucije nakon Simon Veil i Nikol Fonten. Ona će parlament voditi tokom druge polovine mandata odnosno do konstituisanja novog saziva nakon Evropskih izbora koji će biti održani 2024. godine.

Četrdeset trogodišnja Roberta Metsola najmlađa je predsjednica EP u njegovoj istoriji. U prvom govoru pred parlamentom kazala je da će raditi za dobrobit građana EU i da će nastaviti nasljeđe nedavno preminulog predsjednika Davida Sasolija.

"David Sasoli se borio za Evropu, za nas, za ovaj parlament. Nastaviću njegovim putem, kako što ću se uvijek zalagati za Evropu, za naše zajedničke vrijednosti demokratije, dostojanstva, pravde, solidarnosti, jednakosti, vladavine prava i temeljnih sloboda", poručila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Metsola je pozvala na jedinostvo Evrope, koja prolazi kroz brojna iskušenja.

"U narednim godinama ljudi širom Evrope će tražiti od naše institucije vođstvo i pravac, dok će drugi nastaviti da testiraju granice naših demokratskih vrijednosti i evropskih principa. Moramo se boriti sa narativima koji su protiv EU koji se tako lako i brzo preuzimaju. Dezinformacije i lažne vijesti, dodatno pojačane tokom pandemije, podstiču cinizam i jeftini nacionalizm, autoritarnosti. To su lažne ilzuje koje ne nude rješenja. Evropa je upravo suprotno. Treba da se zauzmemo jedni za druge, da zbližimo naše ljude.Svi treba da branimo one principe naših majki i očeva osnivača koji su nas od pepela rata i holokausta doveli do mira, nade i prosperiteta", istakla je Metsola.

Novoizabrana predsjednica članica je Evropske narodne partije, najjače stranke u Evropskom parlamentu. Poslanica u EP je od 2013, a od novembra 2020. je bila potpredsjednica ove institucije.

Ivan Mijanović, dopisnik iz Brisela za TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније