Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

16. 01. 2022. 06:53   >>  06:55 2

POZNATI NARATIV

Koliko građani vjeruju obećanjima političara

Političari, odakle god da su i bilo da su u vlasti ili u opoziciji, vole da obećavaju. Taj narativ dobro je poznat i u Crnoj Gori. Ekipa Televizije Crne Gore (TVCG) istraživala je koliko građani vjeruju izjavama i obećanjima političara.

Prilog: Svetlana Vlahović, TVCG

"Ja vam večeras obećavam do kraja 2009. godine pet novih bazena u Podgorici..." - Miomir Mugoša, bivši gradonačelnik Podgorice (2008. godina)

"Ova fabrika neće proizvoditi table, ona će proizvoditi drugačije proizvode koji će biti kreativni onoliko koliko mi udružimo naše ideje, snagu i energiju." - Petar Ivanović, bivši ministar poljoprivrede (2013. godina)

"Danas smo u Pljevljima na početku realizacije drugog bloka, projekta koji bi po svojoj snazi bio značajan I u ekonomijama koje su veće od naše." - Vladimir Kavarić, bivši ministar ekonomije (2016. godina)

"Ukoliko u septembru se ne pojavi predlog zakona o popisu i ne bude na dnevnom redu Skupštine Demokratski front će da obori Vladu Zdravka Krivokapića." - Slaven Radunović, DF (2021.godina)

Zbog kršenja obećanja koja političari često daju, Bjelopoljska partija je prije osam godina tražila da se kao krivično djelo tretira davanje lažnih predizbornih obećanja odnosno dovođenje u zabludu građana Crne Gore.

"Nisam siguran da imamo puno primjera u Crnoj Gori, a ni u zemljama u regionu da su neki političari ili neka politička partija kažnjena zbog toga što nije ispunila ono što je obećala", kaže Miloš Perović iz NVO Alfa centar.

A, koliko građani vjeruju izjavama i obećanjima političara bilo da su na vlasti ili u opoziciji?

  • Ni najmanje, bukvalno ni najmanje.
  • To je generalno problem politike naročito u društvima koja su pretpolitička društva kao što je Crna Gore.
  • Evo zadnjih 30 godina i ovi sad, sve je isto, nema što.Šta su ostvarili od toga šta su rekli?Ništa nisu ostvarili.
  • Pa, vjerujem, u suštini vjerujem. Da li sva svoja obećanja ispune? Ne ispunjavaju sva ali dako ispune, više je vrijeme da počnu da ispunjavaju.

Istraživanja u Crnoj Gori pokazuju da građani uglavnom ne čitaju i ne prate programe političkih partija već se najčešće vode političkom ideologijom, kažu naši sagovornici.

"Nekritičko prihvatanje autoriteta ili bezpogovorna poslušnost jako je štetna za demokratski proces i da je jedna od osnovnih karakteristika nedemokratskih društava", kaže za TVCG Jovana Davidović sa Fakulteta političkih nauka.

"Mi u stvari vidimo da koja god da je tema u pitanju vrlo malo se barata činjenicama, mnogo više se barata pojavama, a iz te perspektive je veliko pitanje da li mi možemo da donesemo neku političku odluku na osnovu onoga što političari govore", navodi Vuk Vuković, analitičar medija.

Nema ništa novo, kaže Miloš Perović, u tome što političari obećavaju. Lijepo pakovanje predizbornih obećanja postalo je umjetnost i nova nauka koja se oslanja na sistem političkog marketinga.

"Ono što razlikuje nas sa državama u svijetu sa razvijenim demokratijama jeste što u tim državama imamo razvijen kritički institucionalni sistem koji se sastoji od opozicije, medija i kritičke javnosti koja prati, kontroliše i kažnjava one koje se zanesu obećanjima i koji krše pravila igre", kaže Perović za TVCG.

I upravo ta kritička javnost i jaki mediji, poručuju Perović i Vuković, mogu uticati da političari počnu da vode računa o tome šta govore i obećavaju.

"Izbori jesu ta prva tačka i prvi korak demokratije ali u međuvremenu ljudi moraju kroz sve instrumente koji postoje da što više opominju, kažnjavaju i prate nosioce funkcija", smatra Perović.

"Lažnim obećanjima, lažnim izjavama kojim se kasnije pravdaju da su bile isključivo političke u stvari doveli nas kao publiku i nas kao građane i građanke do toga da smo mi i sami povjerovali da nam ne može biti bolje", dodaje Vuković.

No, mnogi smatraju da postoji jednostavan recept da nam bude bolje ili makar da krenemo u tom pravcu:

"Kada narod počne da razmišlja o nekim životnim temama koje se tiču realnog života, a ne nekih astralnih projekcija."

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније