Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina ]

03. 01. 2022. 09:41 >> 09:45
5

POTREBAN DUGOROČAN PLAN

Medoks: Reforme zahtijevaju stabilnu Vladu

Reforme koje Crna Gora treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji (EU) zahtijevaju dugoročan plan i stabilnu vladu ili alternativno - podršku kako vlasti, tako i opozicije da dogovore zajedničku viziju za budućnost države, ocijenila je ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva (UK) u Podgorici Karen Medoks.

”To je ono što ovdje nedostaje i to je razlog zbog čega je međunarodna zajednica zabrinuta da li Crna Gora može učiniti napredak ka ispunjenju svojih ciljeva za pristupanje EU”, rekla je Medoks u intervjuu “Vijestima”.

Ona je kazala da ako predstavnici naroda u Skupštini odaberu da oforme manjinsku vladu, to je na njima da odluče.

”Mi ćemo sarađivati i sa budućom vladom, ukoliko ista bude dijelila naše interese i vrijednosti”, poručila je Medoks.

Govoreći o napretku i reformama u Crnoj Gori posljednjih godinu dana, a posebno u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Medoks je kazala da je dobro je vidjeti da je Vlada entuzijastična i voljna da se suoči sa korupcijom i teškim i organizovanim kriminalom.

“Međutim, kako se ističe u izvještajima EU, glavne institucionalne reforme treba da se ostvare kako bi se kreiralo otežavajuće okruženje za djelovanje kriminalaca”, navela je Medoks.

Komentarišući najave o izazivanju prijevremnih izbora i skraćenju mandata Skupštini, Medoks je rekla da to posmatra dijelom demokratskog procesa.

“Za vrijeme izbora, rekla sam da zdrava demokratija nekada može biti veoma živahna - a nekada je demokratija konfuzan i neprijatan proces, naročito kada dolazi do neke vrste tranzicije”, dodala je ona.

Medoks je kazala da ukoliko članovi Skupštine koji zastupaju narod Crne Gore koji je glasao za njih, odaberu da skrate mandat sadašnjoj Vladi, to je njihov demokratski izbor.

“To je demokratija na djelu”, ocijenila je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je zbog političke nestabilnosti poljuljan imidž Crne Gore kod međunarodnih partnera, kao što tvrdi opozicija, Medoka je kazala da UK čvrsto vjeruje u odlike demokratije, a Crna Gora je dokazala da je politička promjena moguća i sada postoje raznovrsni politički glasovi kako u Skupštini, tako i u društvu.

Prema njenim riječima, demokratija donosi zdravi izazov, ali uz to ide i element dugoročne neizvjesnosti.

“Međutim, smatram da ova vrsta reformi koju Crna Gora treba da sprovede kako bi ispunila svoju ambiciju pristupanja Evropskoj uniji, zahtijeva dugoročan plan i da će biti potrebna stabilna vlada ili alternativno podrška kako vlade tako i opozicije da dogovore zajedničku viziju za budućnost države”, rekla je Medoks.

Ona je ocijenila da je to ono “što ovdje nedostaje”, i to je razlog zbog čega je međunarodna zajednica zabrinuta da li Crna Gora može učiniti napredak ka ispunjenju svojih ciljeva za pristupanje Evropskoj uniji.

Govoreći o imenovanju Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Medoks je rekla da se njegova uloga ogleda se u radu sa liderima Zapadnog Balkana u cilju pružanja podrške i jačanja regionalne stabilnosti.

“On planira da posjeti Crnu Goru početkom godine i vjerujem da će htjeti da razgovara o tome kako smanjiti političke tenzije i podsticati dijalog između podijeljenih strana u Crnoj Gori”, kazala je Medoks.

Prema njenim riječima, u okviru Pičove uloge, na regionalnom nivou i u Crnoj Gori, prioriteti obuhvataju promovisanje snažnih demokratskih institucija i hvatanje u koštac sa bezbjednosnim izazovima i teškim i organizovanim kriminalom.

Na pitanje da li to znači da je zaoštrena politička kriza na Zapadnom Balkanu, kao što postoje tumačenja imenovanja specijalnog izaslanika, Medoks je odgovorila da su zabrinuti zbog političkih i društvenih tenzija koje su porasle u regionu.

“Ovaj region je značajan za UK - naročito Crna Gora koja je NATO saveznica i blizak evropski susjed”, rekla je Medoks.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније