Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

27. 12. 2021. 19:51 >> 22:29
19

KRIVOKAPIĆ ZA TVCG

Ostavka Vlade u junu ako Budžet ne bude održiv

Ukoliko predloženi Budžet za 2022. godinu se ne pokaže održivim do juna, Vlada će podnijeti ostavku, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u intervjuu za Televiziju Crne Gore (TVCG). Kazao je i da ne vidi razlog zašto Vlada ne bi preživjela januar.

On je kazao da garantuje da će 1. februara minimalna zarada biti 450 eura, a prosječna plata 700, ako se usvoji Budžet, kakav je Vlada predložila.

"Ako bude usvojen Budžet kakav smo mi predložili, a ne kakav ga neko kroji, ako ovo ne bude tačno, Vlada će podnijeti ostavku u junu, jer do tada će se vidjeti proces da li je ovo održivo", poručio je Krivokapić.

On je istakao da je Vlada vrlo analitično i filigranski uradila Budžet koji je održiv, sa deficitom 3,8 odsto, koji garantuje ekonomski rast preko šest odsto, kako bi na taj način obezbijedili ono što je zacrtano - programe "Evropa sad" i "Crna Gora odmah".

"Vrijeme uskopartijskih interesa treba da bude prošlost, ovo je opšti interes, na korist svakog građanina", nagalsio je predsjednik Vlade.

On je istakao da je plan održiv, što su pokazale simulacije koje su potvrdili MMF i Svjetska banka, a sve je predočeno Evropskoj komisiji. Takođe je nagalsio da je sve objavljeno na sajtu gdje se mogu vidjeti sve analize i utvrditi da li je sve održivo ili ne.

"Ako se dođe do prekrajanja Budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa građanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sljedeće godine treba vratiti 300 miliona eura kredita i da imamo 200 miliona eura koje predstavljaju održivost ovoga modela. Već 2023. godine to nam neće biti toliko potrebno", rekao je Krivokapić.

On je kazao i da nisu slučajno rekli da u decembru 2025. prosječna plata treba da bude hiljadu eura.

"Da bi se to desilo treba da imamo investitore, koji neće doći u politički nestabilnom ambijentu koji kreiraju određene političke partije nezadovoljni što neki od lideri nije negdje ili zato što drugi kažu da su bili bolji od nas a nisu mogli to da predlože 30 godine", poručio je Krivokapić.

"Crna Gora danas nema korupcije u vrhu"

Crna Gora danas nema korupcije u vrhu, što je najznačajnije, nema ni nepotozma koji je bio karakteristika u ranijem vremenskom periodu, kazao je predsjednik Vlade.

"Ova Vlada je pokrenula put ka održivom, inkluzivnom i pametnom ekonomskom razvoju. Druga njena karakteristika je jačanje institucija koje će doprinijeti da Crna Gora ojača kao građanska, demokratska, ekološka i proevropska država", rekao je Krivokapić.

On je kazao da ih od prethodnih Vlada razlikuje drugačiji pristup.

"Pristup u kojem nema zamjena, nego očekujemo promjene, pristup u kome idemo na rezultat a ne na fotelje, pristup u kome je u centru svih zbivanja građanin a ne tajkun, u kome idemo na to da je opšte dobro važnije od privatnog džepa", porulio je Krivokapić.

Politička kriza posljedica otpora promjenama

Premijer je kazao da bi aktuelnu političku krizu, kao profesor, definisao kao otpor promjenama.

"Krenuli smo reformskim putem u svim oblastima, samo ne može istovremeno u svim. Zato smo se ovog puta opredijelili da primat naše Vlade budu zaposleni. Sljedeće godine ćemo to raditi za penzionere, uporedo ćemo raditi i sa najznačajnim resursom Crne Gore, a to je upravljanje u kompanijama koje su većinski u državnom vlasništvu", najavio je premijer.

Prema njegovim riječima, nije čudno što je stanje ovakvo.

"Jer 30 godina, odnosno 70, imali ste na sceni jednu vlast koja se svodila na iskaz jednog čovjeka i poslušnost svih ostalih. To vrijeme je prošlo", naveo je Krivokapić.

"CG nije spremna za nove izbore"

Krivokapić je ocijenio da su izbori najpošteniji način za razrješenje političke krize, ali smatra da Crna Gora sada nije spremna za njih.

"Nemamo novo zakonodavstvo, nema promjene u pravosuđu, nismo stvorili preduslove za ravnopravne i fer izbore", naglasio je premijer.

Prema njegovim riječima, najjednostavniji način za rješenje krize jačanje Vlade tako da ona zadrži isti karakter sa ljudima koji su dokazani.

"Najmanje me zanima da li imaju politički pedigre. Spreman sam za razmjenu ideja koje daju najbolje rješenje kako bi Crna Gora što prije završila obaveze na evropskom putu, obezbijedili bolji kvalitet života svih građana i doveli investitore sa reputacijom", naveo je Krivokapić.

On je kazao da je nudio rekonstrukciju Vlade, ali da su određeni politički subjekti taj proces zaustavili kada su shvatili da ne mogu da vide sebe u takvom primjeru.

 

"Vodi li manjinska vlada do pomirenja ili većih razlika?"

Komentarišući Memorandum o saradnji između dijela vladajućih partija i partija nacionalnih manjina, Krivokapić je rekao da njega obavezuje sporazum koji je potpisao sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem nakon izbora.

"U ovom Memorandumu bih volio da vidim dodatne vrijednosti u odnosu na taj sporazum, ali ih ne vidim", kazao je premijer.

Rekao je da je razlog potpisivanja memoranduma sigurno manjinska vlada, što su, kako je naveo, politički subjekti javno iskazali.

"To je manjinska vlada koja zagovara matematički formulu 40 plus četiri plus pet. Ako je prvi član memoranduma pomirenje, da li bi takav pristup doveo do pomirenja ili većih razlika?", naveo je Krivokapić.

"Optužbe političke manipulacije, nema razloga da se kajem"

Na optužbe da je najodgovorniji za stanje u državi i da je izdao koalicionu listu koju je predvodio i prevario narod, premijer je kazao da je riječ o političkim manipulacijama.

"Nikad se ne kajem zbog odluke koju sam donio razumno, na bazi činjenica i znajući sve okolnosti u kojima se te odluke donose", poručio je Krivokapić.

Kazao je da nema razloga da se kaje i da ne osjeća grižu savjesti.

"Kada sam krenuo u ovu priči trebao sam da budem gubitnik, ali narod je onda rekao da smo mi pobjednici. Moj jedini zadatak i obaveza je da ono što se desilo 30. avgusta 2020. bude sačuvano, održivo i funkcioniše", rekao je Krivokapić.

"Leposavić se ogriješio o sporazum"

Premijer je, u intervju TVCG, kazao da je bio za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića jer se ogriješio o sporazum koji su potpisale tri vladajuće koalicije.

"Nedjelju dana sam mu ukazivao da iskaže stav koji je u duhu toga sporazuma, kada nije bilo izgleda da se bilo šta desi", rekao je Krivokapić.

"Zašto bi Bratić bila smijenjena?"

Kako je rekao, ne postoji premijer na svijetu koji je zadovoljan svim ministrima.

Na pitanje da li će biti nekih ostavki u 2022. godini, kazao je da mora da pokuša da popravi nešto što vidi da je loše.

"Takve stvari rješavaju se kao u kući, unutar kuće. Sve je postalo toliko transparentno i javno da sam ja oduševljen, ali ipak ovo su stvari koje treba ostaviti premijeru, potpredsjedniku i ministrima, da to oni prvo riješe a onda da obavijeste javnost", rekao je premijer.

On nije za smjenu Vesne Bratić koja je najviše kritikovana u javnosti.

"Zašto je ministarka Vesna Bratić, koja je vrsan pedagog i poznavalac mnogih oblasti, problem crnogorske javnosti. Zašto bi ona bila smijenjena?", upitao je premijer.

Kazao je da nije zadovoljan sistemom obrazovanja.

"Mislim da treba krenuti u jedan drugačiji pristup, a upravo se ova godina priprema i za tu oblast. Ne bih to nazvao reformom, već unapređenjem obrazovnog sistema", kazao je Krivokapić.

Rekao da nema nikakav problem u saradnji sa ljudima iz bezbjedonosnog sektora.

"Zbog medijskih navoda i određenih ljudi iz bezbjedonosnog sektora, krenuo sam putem institucionalnog djelovanja. Napokon, institucije treba da pokažu kakav je ko bio, a ne da moj lični stav opredjeljuje rješenje", naglasio je Krivokapić.

Bez odgovora Patrijaršije SPC o ugovoru

Krivokapić je podsjetio da je Vlada 27. jula poslala predlog Temeljnog ugovora sa SPC.

"Od tada nismo dobili nikakav odgovor. Da li mislite da je za to kriva Vlada?", naveo je premijer.

Rekao je da je uradio sve što je do njega, da je ugovor napravljen u skladu sa Ustavom, novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, analogijom vezanom za potpisane sporazume sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, vodeći računa da predlog nikoga ne diskrminiše.

"Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC bilo je definisano kao mjera određene politike, a ne odnosa države i crkve, nego određenih igrača koji pokušavaju od svega da pretvore neku igru koju ja ne poznajem, kako se ne bi poptisao ugovor. Valjda je to predviđeno za nekog novog premijera", naveo je Krivokapić.

U planu potpuna reforma Fonda PIO

Krivokapić je kazao da Zakon o PIO mora da doživi promjenu.

"Mi smo planirali da u 2022. godini napravimo potpunu reformu Fonda PIO i da dovedemo penzionere na pristojan nivo života. Nezamislivo je da najveći broj penzionera prima najniži iznos penzije. Ali to mi nismo uradili", naveo je predsjednik Vlade u intervjuu za TVCG.

On je nagalsio da će plate i penzije biti usklađene već na početku januara.

"Očekuje se da novo usklađivanje bude u junu. Do oktobra planiramo intenzivne aktivnosti na reformi Fonda PIO, koji niko nije želio da riješi na najbolji način za građane i penzionere", najavio je Krivokapić.

 

Odnosi sa Srbijom

Premijer je kazao da Vlada istinski želi najbolje odnose sa svim susjedima, a da možda na prvom mjestu stavlja Srbiju.

"Za sve to najbolji dokaz je moja izjava u Beogradu da je to početak najboljih odnosa sa odmjerenim koracima. Imamo broje kontakte sa svim ministarstvima, jer je to naša potreba kao susjeda da sarađujemo. Nadam se da će prva zajednička sjednica Vlade demantovati sve one koje misle drugačije", kazao je Krivokapić.

On je dodao da su sa Srbijom dogovorene brojne aktivnosti koje se već realizuju, a sljedeće godine će biti još intenzivnije.

Vjerska uvjerenja nijesu razlog što nije vakcinisan

Problem vakcinacije je medijski postao toliko interesantan da ću vjerovatno otići u Cuce, vakcinisati se i javiti se iz Cuca da sam vakcinisan, kazao je Krivokapić.

Rekao je da vjerska uvjerenja nijesu razlog što nije vakcinisan.

"Meni broj antitijala raste i dan dan. Juče sam, kao odgovoran čovjek, pred misu u Barskoj nadbiskupiji uradio PCR test. Postoje razni načini i modelatiteti za sve, ali ako neko želi da napravi politički marketing ja nisam sklon političkom marketingu", naveo je Krivokapić.

Kako je rekao, IJZ može da posvjedoči koliko puta je uradio PCR test.

"Vjerujte mi da je neprijatniji taj utisak nego bocnuti se vakcinom. Kada broj antitijela spane ispod određene vrijednosti, ja ću se odgovorno odnijeti prema tome i neću dozvoliti da bilo ko sumnja da mu mogu prenijeti virus", dodao je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније