Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

21. 12. 2021. 06:57   >>  06:58 9

RADULOVIĆ

EU da ne ćuti na neprincipijelno ponašanje

Potez komesara za susjedstvo Evropske komisije Olivera Varheljija kojim je ukinuo Direktorat za Crnu Goru u Briselu predstavlja neprincipijelno rješenje koje nije u skladu sa dobrom praksom Evropske unije i ukazuje da Komesarijat na čelu sa njim ima agendu kojom pokušavaju da u procesu integracija na prvo mjesto stave Srbiju – ocijenio je za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

To je prvi put, kazao je on, da svjedočimo tome da se evropske institucije i visoki zvaničnici ponašaju kao lobisti pojedinih zemalja i njihovih lidera.

"Da budemo konkretni, gospodin Varhelji se sve više ponaša kao lobista Aleksandra Vučića i Srbije, a sve manje kao principijelan, ozbiljan i profesionalan predstavnik Evropske komisije", istakao je Radulović.

Takvi potezi, dodao je, sve na Zapadnom Balkanu dovode u vrlo neprijatnu situaciju u kojoj se moramo zapitati da li Evropska unija postupa u skladu sa svojim principima, dokumentima, praksama i usvojenom politikom ili možda postupa u interesu pojedinih zemalja, njihovih lidera i interesnih i lobističkih grupacija.

"Mi smo svi na Balkanu u situaciji da se zapitamo da li su u ovom trenutku ugrožene osnovne vrijednosti ujedinjenja EU i vrijednosti na kojima se zasniva proces priključenja", kategoričan je Radulović.

Kazao je i da Varhelji veoma rijetko pominje Crnu Goru, a da, sa druge strane, iako je realnost u procesu pregovaranja sasvim drugačija, ne propušta priliku da Srbiji da prednost na svim formalnim i neformalnim susretima.

"Gospodin Varhelji želi da promijeni realnost pregovora i da zemlju koja trenutno krši sve vrijednosti EU, kada je u pitanju demokratija i reforme u procesu demokratizacije i ljudskih prava, stavi na prvo mjesto. A da Crnu Goru, koja je i pored svih problema koji je opterećuju i dalje lider i u formalnom i tehničkom i suštinskom smislu, stavi u zapećak", kazao je Radulović.

Komentarišući ocjenu hrvatskog analitičara Davora Đenera da Varhelji sprovodi agendu mađarskog premijera Viktora Orbana, prema kojoj je Crna Gora u pristupnom procesu od drugorazrednog značaja u odnosu na Srbiju, Radulović kaže da se radi o vještačkom pokušaju koji ne može naići na plodno tlo.

"Crna Gora nije i ne može biti drugorazredna u odnosu na Srbiju ni po jednom osnovu. Mi smo daleko ispred njih u procesu pregovaranja. Razumijem te lobističke pokušaje i intencije koje se nalaze u trouglu Beograd, Budimpešta i kabinet gospodina Varheljija, ali one ne mogu dati održive rezultate", naglasio je on.

Ostaje da se vidi, dodao je Radulović, hoće li Evropska komisija i njena predsjednica Ursula fon der Lajen ćutati na ovakvo ponašanje određenih komesara.

"Evropska unija ne može ostati nijema i slijepa na neprincipijelna ponašanja u procesu evropskih integracija", zaključio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније